'Su akar Türk bakar' anlayışını tersine çevirdik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2007 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji alanında yaptıkları çalışmalarla "su akar, Türk bakar" anlayışını tersine çevirdiklerini söyledi.

Bakan Güler, Baraj Güvenliği Derneği, Devlet Su İşleri (DSİ), Su Vakfı ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Ulusal Baraj Güvenliği Sempozyumunun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sahip olduğu yıllık yaklaşık 500 milyar metre küp suyun iyi yönetilmesi gerektiğini, mevcut durumda ise sahip olunan suyun 112 milyar metre küpünün kullanılabildiğini belirtti.

Türkiye'nin su ihtiyacının yaşandığı bir bölgede yer aldığını ifade eden Bakan Güler, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığına vurgu yaptı.

2013 yılına kadar suyu son damlasına kadar projelendirip kullanma imkanına kavuşacaklarını belirten Bakan Güler, halen ırmak, dere gibi küçük su havzalarına baraj kurulması öngörülen 970 projenin 958'nin sahibi olduğunu söyledi.

Hilmi Güler dere, çay, ırmak gibi küçük su havzalarında kurulan barajlardan toplam 2 Atatürk barajı büyüklüğünde enerji edildiğini, 2013 yılına kadar ise bu tip yerlerde kurulan barajlar ile 6 Atatürk Barajı büyüklüğünde elektrik elde edeceklerini bildirdi.

DSİ Genel Müdür Vekili Haydar Koçaker ise Türkiye'de halen yılda kişi başına düşen 1.600 metre küp suyun 2013 yılında bin metre küpe düşeceğine dikkati çekerek, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber