Provokasyon gibi yazıya tekzip gibi açıklama

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Mayıs 2007 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazar Emin Çölaşan'ın 27 Mayıs Pazar günü köşesinde yer verdiği Kelkit ilçesiyle ilgili yazı ve fotografla ilgili başta Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu olmak üzere Kaymakam Erol Rüstemoğlu ve Belediye Başkanı Muammer Duran'dan büyük tepki geldi.

Yazar Çölaşan'ın köşesine taşıdığı olay, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına ait bir eğitim filminden alınan, 'Alkollü sürücüler her gün trafik kazalarında hayat kaybettiriyor. Sizce suç kimde?' ibareli afişin ilçenin en işlek caddelerinden birine asılmasıyla başlıyor. Cadde üzerindeki iki elektrik direğine 1 metre mesafede ve 1998 yılında asılan başka bir afişte ise Atatürk'ün silueti bulunuyor. Kimliği bilinmeyen bir şahsın ilçeye gelerek afişin asılı bulunduğu yerin değişik açılardan fotoğrafını ve kamera kaydını alarak ortadan kaybolduğu olaydan yaklaşık 1 ay sonra da böyle bir yazı ortaya çıkıyor.

Çölaşan yazısında Kelkit ilçesinde asılan afişlerle ilgili aşağıdaki iddiada bulunuyordu: " Bu bölüme (afişlere) itirazımız yok. Sürücünün alkollü olması elbette ki çok tehlikeli bir şey. Afişte ayrıca -büyük harflerle- soruluyor: Yanıtı verilmiyor ama bu ifadenin hemen altında, ne ilgisi varsa (!) Atatürk'ün resmi: '1881-1938'. Cingözce, tamamen bilinçli hazırlanmış bir afiş. Alkol ve Atatürk özdeşleştirmesi!.. Ve suç Atatürk'te! Gümüşhane Valisi ve Kelkit Kaymakamı, bu afişi herhalde görmemişler! Görseler bile anlamını, verdiği mesajı kavramamışlar! Türkiye'de şimdi böyle oyunları çaktırmadan oynuyorlar."

Konuyla ilgi olarak basına açıklama yapan Vali Enver Salihoğlu, "Ortada herhangi bir menfi durum yoktur. Atatürk portresi 365 gün orada asılı durur. Emniyet Müdürlüğü de Trafik Haftası'nda kendi afişini asmıştır. Aralarında mesafe bulunuyor. Afiş ile Atatürk'ün ne ilgisi olduğunu ancak Atatürk'ün veya Cumhuriyetin yorumunu bilmeyecek kadar zayıf insanlar şekilde yorumlar. O fotoğrafları yan yana getirip o yazıyı yazanı da, bir başka biriyle yan yana getirsek, onun bir anormal pozisyonunu da yakalayabiliriz. Gümüşhaneliler hayatını Cumhuriyet ve Atatürk"ün ordularında, Sarıkamış'ta şehit vermiştir." diyerek olayı bu noktaya taşıyanları kınadı.

Kelkit Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, "Böyle bir işe hiç kimse Kelkit'te kalkışamaz. Üzülerek ifade etmemiz gerekir ki Sayın Çölaşan'ın bu yazısı yanlı, yanlış ve tashihe muhtaçtır. Masa başında yanlı, yanlış ve önyargılı haberler üretmek yerine kurumlarla sağlıklı ilişkiler kurarak doğru ve gerçek haber vermek, aksi durumda da haber tashih edilerek yanlışta ısrar etmemek, hatta özür dilemek, hem kamu oyunun doğru bilgi edinme hakkı, hem de toplumda özür dileme kültürünün yaygınlaşması açısından önem arz etmektedir." dedi.

Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran da, "Atatürk posterinin üzerine açılan bir pankart yok. Benim şahsi düşünceme göre fotoğraf montajdır. O fotoğrafı inceleyip bakmak lazım. Emniyet müdürlüğünde değil Kelkit'te hiç kimsenin öyle bir düşüncesinin olmayacağını biliyorum. Ama bazı art niyetli insanların Kelkitliler'i farklı göstermek istemişlerdir. Bu olayı kınıyorum" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber