Başkent senaryoları

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 29 Mayıs 2007 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'nin Cumhurbaşkanı Sezer'in iade ettiği paketi aynen kabul ederek yeniden Köşk'e göndereceğini açıklamasıyla, TBMM'deki 'Cumhurbaşkanı seçimi' senaryoları tartışılıyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliği paketini veto etmesinin ardından gözler bundan sonraki gelişmelere çevrildi. Başkent'te cumhurbaşkanlığı seçimi senaryolarından bazıları şöyle: TBMM, Sezer'in iade ettiği paketi aynen kabul ederek haziran başında yeniden Köşk'e gönderecek. Anayasa'nın 175. maddesine göre paket, 330 ile 367 arasında bir oyla kabul edilirse, Sezer, Anayasa değişikliklerini zorunlu olarak referanduma götürmek zorunda kalacak.

120 GÜNÜ 30'A İNDİRME PLANI

Paket 367'nin üzerinde bir oyla kabul edilirse, Sezer için 15 günlük inceleme süresi başlayacak. Bu durumda referandumun 15 Haziran'ı izleyen 120 günden sonraki ilk pazar günü yapılması gerekiyor. AKP'nin referandumun 120 gün sonra yapılacak olmasına karşı, bu süreyi YSK'nın görüşü doğrultusunda 30 güne çekebilecek. Bu durumda referandum 22 Temmuz'da genel seçimle birlikte yapılacak. Referandumda, cumhurbaşkanını halkın seçmesi görüşü kabul görürse 22 Temmuz'un ardından yaklaşık 40 gün sonra cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak, cumhurbaşkanını halk seçecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber