DSP'ye Baykal kazığı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Baykal'ın 20-24 milletvekili sözüne güvenen ve seçime girmeyeceğini YSK'ye bildiren DSP yönetimi, CHP'nin son dakikada 12-15 milletvekili sınırlamasıyla sıkıntıya girdi...

CHP lideri Deniz Baykal, seçimlere girmeyeceğini YSK'ya bildiren DSP'yi fena köşeye sıkıştırdı. Önce ?partiyi kapatın gelin' diyen, DSP itiraz edince her türlü işbirliğini kabul edeceklerini açıklayan Baykal, bu yapıcı ve uzlaşmacı görüntüsüyle puan topladı. Başlangıçta DSP'nin istediği koşulları kabul ettiği görüntüsü veren CHP yönetimi, DSP'nin grup kuracak sayı olan 20 milletvekili isteğini de kabul etmişti. CHP Genel Merkezi'ndeki pazarlıklarda DSP'ye 20-24 milletvekili kararı alınmıştı.

?BAŞKA ŞANSLARI YOK'

ANCAK 20-24 vekil sözü boşa çıktı ve sayının 12'ye indirildiği ifade edildi. CHP genel başkan yardımcılarından biri, DSP'ye en çok 15 milletvekili verileceğini belirtirken, ?Biz olmasak hiç milletvekili çıkaramazlardı. Bize göre bu sayı gayet normal' dedi. DSP lideri Sezer ise NTV'deki canlı yayında, ?DSP'de politika yapan bazı isimler CHP'den aday olacaklar. Ama sayısı, kim olduğu gibi konular biraz da yasa gereği olarak DSP genel başkanının doğrudan işi değil. Ama önemli sayıda arkadaşımız orada olacaktır diye ümit ediyorum' dedi.

ÖZKAN'A İKİ KONTENJAN

CHP listelerinde yer almasının Baykal'ın vetosuna uğradığı iddia edilen Kanaltürk'ün sahibi Tuncay Özkan'ın kızkardeşi Nuran Halise Belet'in milletvekilliği için başvuru yaptığı öğrenildi. Öte yandan kuruluşundan beri Kanaltürk'ü yöneten ve 10 yıldır Tuncay Özkan'la birlikte çalışan kanalın Haber Koordinatörü Andan Bulut da İstanbul 3. Bölge'den adaylık için başvuruda bulundu.

DSP'nin grup kurma hayali suya düştü

DSP'NİN grup kurma hayali CHP'nin milletvekilliği kontenjanını en fazla 15'e indirmesiyle çabuk bitti. Daha önceki hesaplara göre, CHP yüzde 20-25 arası oy alırsa DSP 15 milletvekili çıkaracak, bu oran yüzde 25 ve üzerine çıkarsa DSP grup kuracak sayı olan 20'ye ulaşacaktı. Ancak, CHP'nin kontenjan sayısını indirmesiyle plan suya düştü. star'ın edindiği bilgiye göre, aralarında Zonguldak, İzmir, Antalya gibi illerin de bulunduğu 6 ilde DSP'li milletvekili adaylarının sıraları da belirlendi.

İŞTE SIRALAMA

DSP'YE verilecek yerler şöyle; Zonguldak 1. sıra, Bartın 1. sıra, Adana 2 ve 7. sıra, Antalya 2 ve 5. sıra, İzmir ?fermuar' yani 1. sıra CHP, 2. sıra DSP, 3. sıra CHP şeklinde, Ankara 2 ve 4. sıra. İstanbul, Eskişehir, Mersin için henüz sıralamanın belli olmadığı öğrenildi. Öte yandan DSP'nin CHP'ye gönderdiği listedeki isim sayısının da 15 olduğu öne sürüldü. Listede adı olmayanlar arasında, Zeki Sezer, Ahmet Tan, Masum Türker ve Melda Bayer'in de olduğu belirtildi.

Seçim vaatleri sürüyor

CHP lideri Deniz Baykal, partisinin CHP grup toplantısında 4.5 yıllık meclis çalışmalarını değerlendiren Baykal, CHP'nin bu dönemde muhalefet görevini çok iyi yaptığını, sorumlu, etkili ve başarılı muhalefet çalışması gerçekleştirdiğini iddia etti. Baykal, iktidara geldiklerinde seçim sistemini değiştirerek tercih sistemine geçileceğini açıkladı. Önseçim ve merkez yoklaması uygulamasının çok sağlıklı olmadığını savunan Baykal ?Herkes oy vermek istediği partide hangi adayları görmek istiyorsa onu işaretleyecek' dedi.

BAYKAL, iktidara gelmeleri halinde yapacaklarını da şu sözlerle aktardı: Ekonominin yeni ayara ihtiyacı var. Ekonomiyi sadece borç ödeme başarısıyla iftihar eden bir ekonomi olmaktan çıkaracağız. Reel sektörü canlandıracağız. Rekabet kabiliyeti olan yatırımlara yöneleceğiz. Tarım ve hayvancılığı da kapsayan yeni bir teşvik politikası uygulayacağız. Gübre, mazot, ilaç fiyatları konusunda çiftçinin yüzünü güldürecek projeleri hayata geçireceğiz. ANKARA star

YENİDEN MAHKEME YOLLARI Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin anayasa değişiklik paketi şimdi de Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor. CHP, paketin görüşmelerinde anayasaya usul ve şekil yönünden uyulmadığı gerekçesiyle paketi Yüce Mahkeme'ye götürmek için hazırlıklara başladı. n NEVİN BİLGİN

CHP'YE EN BABA OY DEMiREL'DEN

SOSYAL demokrat CHP, seçimler öncesinde solun ve sağın vitrin isimleriyle AK Parti'ye karşı oluşturulan ?Kutsal ittifak'a ?Kurt politikacı' 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i de dahil etme telaşında. Baykal'ın Demirel'e CHP listesinden milletvekili adaylığı götürdüğü iddiası kulislere ?bomba gibi' düştü. Demirel iddiaları ?Her duyduğunuza, her lafa inanmayın' sözleriyle yalanladı. DYP-Anavatan birleşmesinde saf dışı bırakılmasını hazmedemeyen Demirel, yakınındaki isimleri CHP'ye yönlendirmişti.

BAYKAL'A yakınlığıyla bilinen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sevigen ?Sayın Demirel'in bu dönem ülkenin bulunduğu durumu gözeterek CHP'ye oy vereceğini bir yerlerde söylediğini duyduk. Kendisine bir adaylık teklifimiz olmadı ama ne zaman isterse gelip bizden aday olabilir. Bundan Şeref duyarız' diyerek kulislerdeki söylentileri doğrular nitelikte açıklamada bulundu.

ESKİ milletvekili Hasan Celal Güzel ise ?Onun tabiriyle söylersek fevkalade münasip. Esasen Demirel'in yola çıktığı değil ama geldiği nokta CHP'nin noktasıdır. Artık milyonlara kitlelere hitap eden nurlu Demirel yok. Demirel'in CHP'den aday olacağını sanmıyorum' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber