İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Ilgaz Dağları'nın karşısında harika bir yayla... Kırkpınar

Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı..

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ağustos 2018 00:15, Son Güncelleme : 09 Ağustos 2018 17:28
Ilgaz Dağları'nın karşısında harika bir yayla... Kırkpınar

Anadolu'nun yüce dağını hepimiz biliyoruz peki ya karşı komşusunu biliyor musunuz? Ilgaz Dağları Milli Parkı'nın hemen karşı tarafındaki dağların ardı harika bir yaylayı gizliyor. Burası adeta Alplerden bir kesit. O kadar yaylamız var ama en az keşfedilenler genelde en güzelleri çıkıyor nedense. Gözlerden ırak bu yayla gönlünüze yakın olsun diye bir Ilgaz planı yapmaya ne dersiniz?

KIRKPINAR YAYLASI VE GÖLÜ

Yayla Çankırı ili ile Kastamonu'nun arasında kalıyor. Biraz toprak, biraz asfalt yolu takip ederek yaylaya çıkılıyor. Yol üzerinde bir kaç su kaynağı mevcut. Merak etmeyin yaylada bir çok su kaynağı var. Çeşmelerden buz gibi dağ suyu akıyor.

Ana yoldan ayrıldıktan yaklaşık 15 dk kadar sonra yaylaya varıyorsunuz. Sizi harika bir göl manzarası karşılıyor. Geniş bir alana yayılı olan göl çevresinde hayvanları otlarken görebilirsiniz. Az sayıdaki yayla evlerinin birçoğu kerpiçten yapılmış. Tepenin sağ yamacına kurulmuş olan köyde yaklaşık 20 hane mevcut. Tabii çoğunlukla yaz zamanı burada kalınıyor. Çünkü kış oldukça çetin geçiyor bu dağlarda.

Yayla piknik, çadır konaklaması, mangal ve sezonunda balık avı için uygun. Eğer ciğerleriniz açılsın istiyorsanız burası tam size göre. Çok fazla misafiri olmadığı için gönlünüzce keşfedebilir, deyimi yerindeyse at koşturabilirsiniz. Doğayı keşfe çıkmak için yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Eğer ilginiz ve bilginiz var ise mantar toplamak için gayet uygun bir doğası var. Akşam konaklama planınız var ise yemeklerinizin artıklarını kamp yerinizden uzağa koymanız ve diğer yemeklerinizi açıkta bırakmamanız. Dönemsel olarak geceleri ayılar görülmekte imiş.

YAYLA ÇEVRESİNDEKİ İMKANLAR

Yaylada köylüler dışında herhangi bir kimse ve ticari işletme bulunmuyor. Bu yüzden bütün ihtiyaçlarınızı en yakın yerleşim yeri olan Çankırı'nın Ilgaz ilçesinden karşılamanız gerekiyor. Ilgaz'da her türlü imkan mevcut. Tek sorun yaylaya toplu taşıma da ne yazık ki yok. Yayla da su ihtiyacınız hariç herhangi bir ihtiyacınızı karşılayamazsınız.

Gezilecek ekstra bir yer düşünüyorsanız yayladan iner inmez batıya doğru gidildiğinde 5 km ileride Ilgaz Dağları Milli Parkı mevcut. Her mevsim tadı ayrı olan milli park içerisinde konaklama, restoran ve diğer aktivite imkanları mevcut.

KIRKPINAR YAYLASI'NA ULAŞIM

Yayla'ya iki gidiş bulunmaktadır; biri Ilgaz'ın içinden çıkan yol, diğeri ise Kastamonu istikametinin geliş yönündeki kullanılmayan petrolün hemen 20 metre yanından olan giriş.

Kara Yolu ile ;

Yayla en yakın yerleşim yeri olan Ilgaz'a 20 km,

Çankırı'ya 70 km,

Ankara'ya 230 km,

Kastamonu'ya 60 km,

İstanbul'a 500 km,

Karabük'e 200 km mesafede bulunuyor.

Hava Yolu ile;

Yaylaya havayolu ile ulaşabilmenin tek imkanı Kastamonu Havalimanı'nı kullanmak. Havalimanından yaylanın mesafesi ise 53 km'dir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber