İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yeşilin diğer adı Çamlıhemşin

Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Ağustos 2018 00:20, Son Güncelleme : 14 Ağustos 2018 10:18
Yeşilin diğer adı Çamlıhemşin

Tatil planı yaparken şöyle bir muhabbet geçer; "orası da güzel ama Rize çok başka." Bunun nedenini birçok kişi biliyor ama bilmeyenler için Rize'de bunu neler dedirtiyor anlatalım. Rize zorlu arazi yapısıyla şehirleşmeye pek de uygun olmayan bir şehir. Şehir merkezi birçok şehrimiz gibi düzenlenmiş fakat Rize orada başlamıyor. Rize Ardeşen ilçesindeki Fırtına Deresi'nin denize döküldüğü noktadan asıl güzellikler başlıyor. Dizilerde bol bol gördüğümüz o Karadeniz insanının hikayesini bilmek için buraları görmek lazım. Kültürlerini devam ettiren kollektif bir yaşam bize inanılmaz bir kültür ve doğa resitali sunuyor. Her yönüyle vazgeçilmez bir rota Rize'nin derinliklerine girelim şimdi.

ÇAMLIHEMŞİN'İN GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ NERELER?

Tabii ki de yaylalar, yaylalar. Ardeşenden yaylaların yoluna girdikten sonra kartpostallık bir köy Çamlıhemşin karşımıza çıkıyor. Rengarenk yapılarına karşı bir çay molası verebilirsiniz.

Yol üzerinde ise görülebilecek köyler var ama hangi birini anlatsam az kalır.

Çamlıhemşin Merkez

Çamlıhemşin merkezinde bankadan markete, yerel lezzetlerden dere manzarasına birçok imkan bulunuyor. Çamlıhemşin merkezine giren yolun hemen sağında bir de şelale görebilirsiniz. Şelalenin hemen karşısında ise cam teras mevcut. Fırtına deresinin hemen üstüne uzanan cam terastan Çamlıhemşin'i izleyebilirsiniz.

Şenyuva Köprüsü

Çamlıhemşinden çıktıktan sonra yol, Ayder ve Zilkale yolu olarak ikiye ayrılıyor. Sağ tarafta kalan Zilkale yolundan devam etmeniz gerekiyor. Yol üzerindeki yaklaşık 15 dk kadar gittikten sonra yolun sağında köprü karşınıza geliyor. Karadenizin o mükemmel taş köprülerinin en güzel örneklerinden biri sizi karşılıyor.

ZİLKALE

Zilkale adını bulunduğu köyden alıyor. Fırtına deresine ve sarp yamaçlara nazır bu kale, büyük bir kayanın üzerine yapılmış. Yaklaşık 600 yıllık bir tarihe sahip olan kale, İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Akşamları canlı müzik ve konser etkinlikleri de düzenleniyor. Kalenin hemen bitişiğinde vadi manzaralı bir tesis mevcut. Burada yeme-içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Pokut Yaylası

Bölgenin en ilginç yaylalarından biri de burası. Burayı ilginç kılan şey köylüleri. Pokutlular kendi yasalarını yapmışlar ve köy girişine asmışlar. Yasalarda köy kuralları yazılı. Tuhaf bir uygulama olsa da yaylanın korunması adına yapılan haklı bir uygulama olduğu kanısındayım. Bir çok sabah yayla da "bulut denizi " diye tabir edilen görsel şölen yaşanıyor. Yaylanın hemen altında bulut kaplı görseli görecek kadar şanslı mısınız bakalım?

Ayder Yaylası

Ayder yaylası ülkemizin en ünlü yaylası. Bu sebeple güzelliğinden önce bahsetmem gereken en önemli konu, otelleşmiş olması. Trabzon, Uzun Göl ve burası Karadeniz bölgesinin aynı kadere mahkum olmuş yerleri. Betonlaşma ile başta güzel olan yer bozulmuş. Fiyatların da fazlalığı herkesi buradan kaçırmaya çalışıyor. İki bölgenin de ortak kanısı Araplar gelip para kazandırıyorlar, o yüzden sorun yok. Gün içerisinde görüp geri dönmenizi öneririm. Zira hem kalabalık hem pahalı.

KALACAK YER YEMEK YEME YERLERİ

Çamlıhemşin merkezinde bir çok otel, pansiyon mevcut. Ayrıca Pokut ve Ayder yaylalarında da bir çok konaklama imkanı mevcut. Fiyatlar gecelik 150-800 lira arasında değişiyor. Turlar ile bölgeyi gezmeye gitmek daha mantıklı olabiliyor.

Karadeniz denince akla gelen yöresel yemekler tabii. Şöyle bir liste yapalım siz damak tadınıza göre tadın.

- Muhlama

- Kiremitte Hamsi

- Sac tava

- Karalahana Çorbası

- Karalahana Sarması

- Lahana Rohtikosu

- Termoni (Rize Aşuresi diyebiliriz, içinde pekmez ve tahıl fazla)

- Pepeçura (Rize muhallebisi diyebiliriz)

- Hamsikoli (Hamsili Ekmek)

Çamlıhemşin'in en güzel yemek noktası ise kuşkusuz Yeşil Vadi restoran.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLAR VE İMKANLAR

Çamlıhemşin'e günün belirli saatlerinde Rize'den kalkan dolmuşlar mevcut. Sabah 7 de başlayıp akşam 18.00-19.00 gibi bitiyor.

Çamlıhemşinde yapılacak en güzel etkinlikler, yayla turu, atv turu, fırtına deresinde rafting ve zip-line.

ÇAMLIHEMŞİN'E NASIL GİDİLİR ?

Kara Yolu ile ;

Otobüs ile gelecek olanlar önce Rize'ye oradan da dolmuşla Çamlıhemşin'e geçmek zorunda.

Rize'ye 65 km,

Artvin'e 140 km,

İstanbul'a 1200 km,

Ankara'ya 900 km,

Kayseri'ye 750 km.

Hava Yolu ile ;

Rize-Artvin havalimanı henüz tamamlanmadığı için Trabzon havalimanını kullanmanız gerekiyor. Rize'ye gelişler için hava yolu ve araç kiralamayı öneriyorum. Çünkü yayla yollarına uygun bir aracınız yok ise, aracınız zarar görebilir.

Trabzon havalimanından Çamlıhemşin'e mesafe 140 km olup yaklaşık 2 saat sürmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber