Ağzından çıkanı kulağı duymuyor!

Washington, Papaz Brunson üzerinden yürüttüğü yüksek gerilim politikasında el yükseltti. Hazine Bakanı'nın "Brunson bırakılmazsa daha fazla yaptırım uygulayacağız" çıkışı sonrası bu kez Trump skandal tweet attı. "Masum bir adamın serbest bırakılması için hiçbir şey ödemeyeceğiz, Türkiye ile ilişkilerimizi azaltıyoruz" dedi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 18 Ağustos 2018 08:40, Son Güncelleme : 18 Ağustos 2018 11:21
Ağzından çıkanı kulağı duymuyor!

Türkiye ile müttefik hukukunu hiçe sayan ABD, FETÖ casusluğu suçlamasıyla yargılanan ABD'li Rahip Brunson üzerinden yürüttüğü kriz sürecinde tansiyonu günden güne yükseltiyor. Brunson hakkında ev hapsi kararı verilmesinin ardından tweet atan Trump, "Brunson'u derhal serbest bırakın" ifadesini kullanmıştı. Bu çıkışa Ankara sert tepki göstermiş sonrasında yaşanan süreçte Washington kurumlarını da devreye sokarak Ankara'ya karşı ardı ardına yaptırım adımları atmıştı. İki başkent arasında yaşanan yüksek gerilim son 48 saatte ABD'den gelen yeni açıklamlarla yeniden zirve noktasına taşındı. Brunson hakkında 'ev hapsi kaldırılsın' talebinin mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından bir kez daha devreye giren ABD Başkan Yardımcısı Pence sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajda "Rahip Brunson, masum bir adam, adalet onun serbest bırakılmasını istiyor. Türkiye, Trump'ın kararlılığını test etmemeli" dedi.

Pence'in çıkışının ardından bu kez ABD Hazine Bakanlığı devreye girdi. Türkiye'ye karşı yeni yaptırım adımlarını işaret eden Hazine Bakanı Steven Mnuchin, FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklanan Rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde daha fazla yaptırım uygulamaya hazır olduklarını söyledi. ABD'nin tehdit açıklamalarının sonuncusu ise önceki akşam Trump'tan geldi. Resmi sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan ABD Başkanı, Türkiye'ye ilişkin skandal ifadeler kullandı. Yine krizi tırmandıracak açıklamalar yaptı. Brunson krizi hakkında yeni bir mesaj paylaşarak bir kez daha Türkiye'yi hedef alan Trump "Türkiye uzun yıllar ABD'den yararlandı. Şimdi, ülkemizi büyük bir vatansever olarak temsil eden ve muhteşem bir insan olan rahibi tutuklu tutuyorlar. Masum bir adamın serbest bırakılması için hiçbir şey ödemeyeceğiz, Türkiye ile ilişkilerimizi azaltıyoruz" ifadelerini kullandı.

VERGİLERİ İKİYE KATLADI: Trump attığı Twitter mesajında, "Türk lirası, çok güçlü dolarımız karşısında hızla düşerken Türkiye'den gelen çelik ve aluminyum üzerindeki gümrük vergilerinin ikiye katlanmasına onay verdim! Alüminyumda bu oran artık yüzde 20, çelikte de yüzde 50. Türkiye ile ilişkilerimiz bu dönemde iyi değil!" demişti. Terör örgütleri FETÖ/PDY ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ABD'li Papaz Andrew Craig Brunson ev hapsine alınmıştı.

Brunson'a üçüncü ret

İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla tutukluluğu "sağlık sorunları" gerekçe gösterilerek ev hapsine çevrilen ABD uyruklu din adamı Andrew Craig Brunson'ın ev hapsi ile yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması için yapılan itirazı reddetti. Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt'un müvekkili hakkındaki "ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı" kararına ilişkin İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itirazın reddedilmesinin ardından, kararı itiraz yönünden bir üst mahkeme olarak İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi de inceledi. Mahkeme, Brunson'ın avukatının taleplerini reddederek, sanığın "ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı"nın devamı yönünde karar verdi. Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016'da suç işlediğiiddiasıyla tutuklanan ABD'li papaz Brunson hakkında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, Brunson'un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtilmişti. Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ile firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber