Yalçın Bayer, İstanbul'daki okulları mercek altına aldı: Badem bıyıklı yöneticiler, Eğitim-Bir Sen'de kümelenmiş öğretmenler...

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Haziran 2007 14:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Hürriyet Yazarı Yalçın Bayer, İstanbul'daki eğitim kurumlarını mercek altına aldı.

İSTANBUL'da Bağcılar Lisesi'nin alt katının mescit olarak kullanıldığı, bu mescitte ders zamanında kız ve erkek öğrencilerin nöbetleşe namaz kıldığının gazete haberleri ve TV görüntüleriyle kamuoyuna çıkması artık İstanbul'daki Milli Eğitim uygulamalarının sorgulanması gerektiğini ortaya çıkarttı.

Aslında geç bile kalındı.

AKP'li Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, Başbakan'ın isteği üzerine 'milletvekilliği'ne soyundurulurken, başkanın Çorum'dan hemşerisi, devletin kaymakamı İrfan Balkanlıoğlu'nun bütün bu gelişmelerden haberi olmaması vahim bir gelişme değil midir? Özellikle 'uygulamalı din eğitimi'nin başlamasından habersiz olması da...

Okullarda laik eğitim ve 'Tevhidi Tedrisat' (Öğretim Birliği) karşıtı uygulamaların iyice yaygınlaşması endişe kaynağı oluyor.

'BADEM BIYIKLILAR'

DYP'den aday adayı olan Ömer Balıbey'den sonra İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'ne atanan Ata Özer'in getirilmesiyle kadrolar genellikle 'badem bıyıklılar'la dolduruldu.

Geçmiş dönemde farklı siyasi görüşteki öğretmenlerin çoğu 'Eğitim Bir Sendikası'nın çatısı altında kümelendi; daha doğrusu zorlandı. Bunların genellikle 'imam hatipçi, ilahiyatçı veya herhangi bir cemaate yakın' öğretmenler olması dikkat çekti.

"İleriye dönük sistem değişikliğinin" bir parçası olarak nitelendirilebilecek bir atama furyası, bir oyun çerçevesinde gerçekleştirildi.

Bakanlık, iktidara yakın 'yandaşlarını' özellikle Atatürk ilkelerini savunan ve laik eğitime önem veren okul müdürlüklerine yerleştirmek için önce bir atama yönetmeliği çıkardı; buna Eğitim-Bir'in dışındaki Eğitim İş Kolu, Türkiye Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Memur-Sen gibi sendikalar karşı çıkarak yargıya gittiler ve yönetmeliği iptal ettirdiler. Ancak, iptal kararından önce 800'den fazla yöneticinin okul müdürlüklerine ataması yapıldığından, atananlar yerlerinde kaldı.

EĞİTİM BİR-SEN'DE KÜMELENME

İstanbul'da yaklaşık 2.500 dolayında ilköğretim ve lise bulunduğuna göre, bu son atamalarla bu yöneticilerin neredeyse tamamına yakını 'iktidara adım uydurmuş' oldu. Daha açıkçası 'Eğitim Bir-Sen'in şemsiyesi altına girmeyen öğretmen kalmadı. Çünkü atama korkusuyla çoğu 'araziye' uymak zorunda bırakıldı.

Yargı kararına rağmen bu öğretmenler, koltuklarında görev yapmaya başladılar. En önemlisi atama sırası uygun olan öğretmenler ise mağdur edildiler. 'Dinci' anlayışa karşı haklarını elde edemediler.

Tüm bu atamalar ve yer değiştirmeler bakanlığın talimatı ile yapılırken, İstanbul İl Müdürü Ata Özer, ne yazık ki mağdur öğretmenler lehine 'takdir' hakkını kullanamadı.

ATA BEY SPOR MÜDÜRÜ MÜ?

Bu arada, bütün bu olanlardan habersiz gözüken İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer'in de sorgulanması gerekiyor.

'Eğitim birliği'nden uzak uygulamalara karşı duyarsızlığı dikkat çeken Özer okullardan çok, AKP'li idareci ve bürokratlarla etkinliklere katılıyor. İdareci öğretmenlere İDO'nun gemisinde 'ayranlı-kolalı ve turşu sulu' yemekler veriyor. Ata Özer'in gelmesinden sonra il ve ilçelerde beraber çalıştığı idarecilerin eşlerinin çoğunun artık 'türban' takmaya başladığı Milli Eğitim il binasında dillendiriliyor. Süper Lig'e çıkan Büyükşehir Belediyespor ve Kasımpaşa'nın futbol maçlarını kaçırmıyor Ata...

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanından ayrılmıyor. Şehremeni Lisesi Müdürü iken, lise futbol takımının başarılarından öte sosyal ve kültürel hiçbir etkinliği hatırlanmayan Ata'nın, Devlet Bakanı M. Ali Şahin'in kurdurttuğu okul sporları ile ilgili Amatör Futbol Federasyonu Başkanlığı ile belediyeye bağlı Büyükşehir Spor A.Ş. Yönetim Kurulu'nda da görev yapıyor. Ayrıca maçlarda gözlemcilik yapıyor. Sporla ilgilenmekten okullarda neler olduğundan haberi olmuyor; dolayısıyla da Ankara'nın tasarruflarına karşı çıkamıyor.

Spor etkinliklerinden fırsat bulup sorumlu olduğu eğitim kurumlarına eğilirse oralarda laik Cumhuriyet'e karşı neler döndürüldüğünü öğrenebilir.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, Bağcılar Lisesi'ndeki 'mescit' olayıyla ilgili olarak CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın bu gibi laiklik karşıtı uygulamalar karşısında kaç okulda kaç öğretmen hakkında soruşturma yapıldığı sorularını yanıtlamaktan kaçmamalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber