Eski Rektör Aşkın'a teklif DSP'den geldi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Haziran 2007 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)Tıp Fakültesi'ne 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımı ihalesinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarla uzun süre gündemde kalan YYÜ eski Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın, CHP'den milletvekili adayı olmadı. Prof.Dr. Aşkın, adının hep CHP'ye anıldığını, ancak siyaset yapma teklifinin DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'den kendisine geldiğini söyledi. Aşkın, yapılan bu teklifin ardından DSP'yle görüşmediklerini belirterek, ?Yapılan tekliften sonra herhangi bir görüşme olmadı. Bir yıl daha YYÜ'de kalmaya karar verdim'' dedi.

Prof. Dr. Aşkın hakkında ?Çete kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, ayrımcılık, özel hayatın gizliliğini ihlal' suçlarından açılan dava, 8 gün önce Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 19'uncu duruşmada görevsizlik kararı vermesiyle yeni bir boyut kazandı. Kısa bir tatilin ardından YYÜ eski Rektörü Prof. Dr. Aşkın, 10 yıl önce açılışını yaptığı Güzel Sanatlar Fakültesi'nin yaş günü partisine katıldı. YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Zühre Şentürk'ün, fakülte öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri ile birlikte düzenlediği yaşgünü partisine katılan Prof.Dr. Aşkın, eşi Yrd.Doç.Dr. Oya Aşkın ile birlikte yaş pasta kesip, arkadaşları ile birlikte stres attı. Prof.Dr. Aşkın, siyasi süreciyle ilgili de DHA muhabirinin sorularını cevaplandırdı.

Tıp Fakültesi'ne 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımı ihalesi ile ilgili sıkıntılı günler yaşayan ve Rektörlük görevi sonrası adı hep CHP'ye anılan Prof. Dr. Yücel Aşkın, CHP'den milletvekili adayı olmadı. Prof. Dr. Aşkın, siyaset konusunda bugüne kadar kesin bir şey konuşmadığını, ama kendisine soranlara hep bir öneri olursa değerlendirebileceğini söylediğini ifade etti. Prof. Dr. Aşkın, ?Bunun anlamı iki türlüdür. Ya kabul edersiniz gelen öneriyi, ya da etmezsiniz. Bana bir partiden teklif geldi. Bundan yaklaşık 2.5 ay önce DSP Genel Başkanı Zeki Sezer aradı. Rektörlük süresiniz bittikten sonra sizinle çalışmaktan memnun oluruz. Ama tercihinizi başka bir partiden de kullanırsanız dostluğumuz sürer, dedi. Ben de teşekkür ettim ve değerlendireceğimi söyledim. Daha sonra bir görüşmemiz olmadı. CHP'den herhangi bir öneri gelmedi. Benim düşündüğüm sosyal demokrat sol partilerden birisi. Onlardan da herhangi bir öneri gelmedi. Bu yıl burada kalmayı düşünüyorum. Ama seçenekleri de değerlendireceğim. Henüz bir karar vermiş değilim'' dedi.

YENİ ÜNİVERSİTELER SEÇİM YATIRIMI

Prof. Dr. Aşkın, yeni üniversitelerin açılmasını da hükümetin seçim yatırımı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aşkın, Türkiye'de mevcut üniversitelerin belli seviyede çözülmeden ve yükseköğretim kurumunun görüşü olmadan yenilerinin açılmasının doğru bulmadığını belirterek şöyle konuştu:

?Üniversite pahalı bir yatırım sürekli para talep eden yatırımdır. Öğretim elemanlarına maaş verirsiniz bu kadroyu sürekli genişletmeniz gerekir. Ve parayı tekrar topluma birtakım değerler olarak dönmesi uzun zaman alır. Öyle hemen dönmez. Türkiye'de üniversitelerin bir çok sorunu ortada dururken yapılan yeni üniversiteler kurma eylemini çok politik, seçime yönelik girişim olarak değerlendiriyoruz. Ben bu kurulan yeni üniversitelerin kuruldukları yere çok önemli bir şey getireceklerini ummuyorum. Uzun vadede kuşkusuz ama önlerindeki dar boğazları aşmak kolay olmayacak. Bir de bu işi en iyi kendi kurumları bilir. Bunlara da itibar etmek lazım. Ben açarım diyorsanız açarsınız. Fakat problemler de artarak gelir. Türkiye'de 17 üniversiteyi de hesaba katarsanız üniversitesi olmayan 9 il kalmış. Oldu olacak onlara da kursunlar bu kavga bitsin. Bunları kısır bir politikanın ürünleri olarak değerlendiriyorum.'' Güzel Sanatlar Fakültesi'nin 10. yaşgünü, kurucusu Prof.Dr. Aşkın'a yapılan sürprizlerle bitti. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şentürk, geçenin sonunda Prof. Dr. Aşkın'ın sıkıntılı günlerinde çekilen ve bir karede toplanan üzerine de ?En değerli aydınlık, karanlıktan önceki ve sonraki aydınlık' yazılı bir albüm hediye etti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber