Meclis'te, CHP ve AKP vekilleri arasında "Danıştay" gerginliği

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2007 00:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CHP Antalya Milletvekili Atila Emek'in, AK Parti'lilere yönelik, ''Danıştaya karşı açıkça tahrikte bulundunuz. Bir katliamın o tahrikler sonucu olduğunu unutmayın'' sözleri, TBMM Genel Kurulunda gerginliğe neden oldu.

TBMM İçtüzüğünde değişiklik yapılmasına ilişkin teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde söz alan CHP'li Emek, AK Parti'nin, cumhurbaşkanı seçiminden başlayarak, başarısızlığının sonucu bir gerilim politikasını ortaya koyduğunu ileri sürdü.

İktidarın, uygulamalarıyla millet ile devleti karşı karşıya getirdiğini öne süren Emek, şöyle konuştu:

''Devletin bütün kurumlarına saldırmaya başladınız. En son Anayasa Mahkemesinin verdiği karar karşısında saldırınıza devam ettiniz. Bu kararı, 'yüz karası, seviyesiz' olarak nitelendirdiniz. Dünyanın hangi ülkesinde, bir Yüksek Mahkeme kararını bu şekilde değerlendirmek vardır, Yüksek Mahkeme Başkanının da tepkisini göstererek suç duyurusunda bulunduğu bir ülke vardır. Ülkeyi bu noktaya götürdünüz. Bütün kurumlara saldırıyorsunuz. Üniversiteyle, yargıyla kavgalısınız. Danıştaya karşı açıkça tahrikte bulundunuz. Bir katliamın o tahrikler sonucu olduğunu unutmayın.''

AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİNDEN TEPKİ

CHP'li Emek'in sözlerine, AK Parti'li üyeler sıralara vurarak tepki gösterdi.

TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin, Emek'ten sözlerini geri almasını istedi.

Alptekin, ''Biraz önce söylediğiniz söz, bu parlamentoda söylenecek söz değildir. Lütfen sözünüzü geri alın. Yoksa İçtüzüğü uygulayacağım. Böyle bir şey yoktur. Kabul edemez bunu Parlamento. Sözünüzü geri alın. Yargıya intikal etti. Olaylar değişik şekilde açıklanmış olduğu halde siz, bunu açıkça kendi görüşünüze göre... Ben bunu kabul edemem meclis başkanı olarak'' diye konuştu.

Atila Emek'in, Danıştayın verdiği kararın, siyasi olarak değerlendirildiğini ifade ederek, sözlerini sürdürmek istemesine AK Parti'liler tepki gösterdi. Emek, ''Anayasa Mahkemesi Başkanının iki gün önce yaptığı basın toplantısında söylediklerini ifade ediyorum'' dedi.

Alptekin'in sözlerini kesmek zorunda kalacağı uyarısında bulunduğu Emek, ''Ama söylediğim her söz, bu ülkede yüksek mahkeme başkanlarının söylediği sözlerdir'' diye karşılık verdi.

AK Parti'li üyelerin, ''sözlerini geri almadı'' şeklindeki tepkilerine karşılık konuşmasını sürdüren Emek, CHP olarak iktidara geldiklerinde, AK Parti'nin yaptığı bütün olumsuzlukları ortadan kaldıracaklarını, millet ile devleti kucaklaştıracaklarını söyledi. Emek, toplumda da parlamentoda da çatışma yerine, uzlaşmayı hakim kılacaklarını kaydetti.

''EN BÜYÜK GAFLET VE AYMAZLIK...''

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz ise CHP'li Emek'in kışkırtıcı ve hakarete varan sözler sarfettiğini söyledi.

''Bu aziz kürsüden laf söylerken herkes bin defa düşünüp bir defa söylemelidir ve söylediklerinin de doğru olduğuna bakmalıdır'' diyen Gündüz, AK Parti döneminde, hiç bir faili meçhul cinayet olmadığını söyledi.

Gündüz, Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bomba, Danıştaya yapılan saldırıyla, YÖK'e yapılan saldırı girişiminin faillerinin yakalandığını kaydederek, şunları söyledi:

''Bu iktidar; ister ferdi, ister toplumsal huzura karşı hangi tür hareket olursa olsun, kimden gelirse gelsin işin üzerine gitmiş ve faillerini bularak adalete teslim etmiştir. İktidarı bu olayların faili olarak göstermek, en büyük gaflet ve aymazlıktır. Biz bu olayları kınıyoruz, siz de kınıyorsunuz.

Bu yüzden bir arkadaşımızın sırf seçmene olsun diye gelip burada konuşması bana göre doğru tavır değil. Gelin şu son günde, bugünümüzü birbirimizin yüzüne bakamayacak hale getirmeyelim. Asla birbirimizin yüzüne bakılamayacak yanlışlara girmeyelim. Kem söz sahibine aittir. Halk, 22 Temmuz'da kim haklı, kim haksız herkesin ölçüsünü önüne koyacak ve biz de halkın takdirini kabul edeceğiz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber