Maliye, vekil adaylarına 'Afişini nerede bastırdın?' diye soracak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Haziran 2007 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayıt dışı ekonomiye savaş açan Maliye Bakanlığı, şimdi de seçim harcamalarını mercek altına alıyor. 22 Temmuz'da yapılacak seçimler için yarışacak milletvekili adaylarının nereye ne kadar para verdiği takip edilecek.

Seçimlere ilişkin denetim programı hazırlayan Maliye, 10 binin üzerinde milletvekili adayına "Kartvizitini, posterini, afişini ve bayrağını nerede bastırdın?" diye soracak. Otobüs, minibüs ve ses düzeninin kiralandığı yerlerin adresi alınarak denetim birimleri işletmelerin kayıtlı çalışıp çalışmadığını kontrol edecek. Seçim dönemlerinde özellikle matbaaların iş yoğunluğunun arttığını belirten yetkililer, "Ortalama bir milletvekili adayı 150-200 bin YTL para harcıyor. Bazı firmalar kayıt dışı çalışırken bazıları da fazla gider gösterme yoluna gidebiliyor. Biz de seçimler yapılana kadar bu sektörlere yönelik gözetim ve denetimimizi sürdüreceğiz." diyor. Yetkililer, siyasi partilerin yaptığı harcamaların belgelendirildiği için sorun çıkmadığını aktarıyor. Partilerin aday listelerini yarın mesai bitimine kadar Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na vermesi gerekiyor.

22 Temmuz'da yapılacak erken seçim öncesinde siyaset hareketlendi. Milletvekili aday seçimlerinin tamamlanmasının ardından partiler sokağa inecek. Bu seçimde de tüm cadde ve sokaklar bayrak ve afişlerle donatılacak. Milletvekili adaylarının bastıracakları afişler için büyük harcama yapacağı belirtiliyor. 3 bin afiş ile 5 bin broşür ortalama 2 bin 500 yeni liraya hazırlanıyor. Bayrak hazırlayan bazı firmalardan alınan bilgiye göre, ebatlarına göre Türk bayraklarının maliyeti 2 ile 7,5 YTL arasında değişiyor. Seçim çalışmaları için AK Parti 50 milyon yeni lira, CHP 80 milyon yeni lira, DYP ise 40 milyon yeni lira bütçe ayırdı. Seçime katılacak partilerin kasasından; miting alanının kurulmasından bayrak ve broşüre, TIR kiralanmasından rozet ve flamaya kadar milyonlarca YTL çıkacak. Seçimde matbaacılık sektörünün yüzde 60-70 arasında büyüme kaydedeceği belirtiliyor. ATO tarafından hazırlanan rapora göre, 2002 yılı Kasım ayı seçimleri için partiler ve adaylarının propaganda amacıyla yaptığı harcamalar yaklaşık 1,5 milyon yeni lirayı buldu. 22 Temmuz'da yapılacak seçimlerde bu miktarın, 3 milyon yeni liraya ulaşması bekleniyor.

Maliye Bakanlığı, milletvekili adaylığı kesinleşenlerin seçim bürosu açmasına ilişkin tedbirlerini de aldı. Buna göre kısa süreliğine de olsa seçim bürolarının kiralanması işleminin kayıtlara geçip geçmediği de denetlenecek. Kiralama miktarı kayıt altına alınmayan yerlere ceza kesilecek. Öte yandan bir miting alanının kurulması, ses sistemlerinin düzenlenmesi, kürsü hazırlanması, alanın büyüklüğüne göre dev ekranlar kurulması gibi teknik çalışmaların maliyeti Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerde 10 bin yeni lira, daha küçük illerde ise 5 bin yeni liraya mal oluyor.

Lokanta ve restoranlar şimdiden doldu

22 Temmuz'da yapılacak seçimler için yarışacak milletvekili adaylarının her harcamasını mercek altına alan Maliye, lokanta ve restoran gibi toplu yemek yenilen yerleri de kontrol edecek. Buralarda yenilecek toplu yemeklerin kayıt altına alınıp alınmadığı takip edilecek. Fiş ve fatura kesilmemesi durumunda işletmelere ceza kesilecek. Özellikle küçük yerlerdeki adayların seçim propagandası yapmak için lokanta, pastane ve restoran gibi yerleri tercih ettiğini ifade eden yetkililer, buraların şimdiden dolduğunu belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber