YÖK, 17 yeni üniversiteye tedviren rektör görevlendirdi, işte yeni rektörler

Haber Giriş : 04 Haziran 2007 06:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ankara - Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 17 yeni üniversiteye tedviren (yönetmekle görevli olarak) rektör görevlendirdi.

5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Daire Kanun" 29 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından 17 yeni üniversiteye rektör görevlendirmeleri gündeme geldi.

YÖK yetkilileri, "Daha önce mevcut olan yükseköğretim kurumlarını da bünyesinde barındırması nedeniyle, halen öğrencisi, akademik ve idari personeli bulunan yeni üniversitelerde devamlılığın ve eş güdümün sağlanması için bu üniversitelerin rektör adaylarının seçimle belirlenebilecek bir konuma getirilmesi zorunluluğunun bulunduğunu" belirttiler.

Söz konusu 5662 sayılı kanunun 8. maddesi ile 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa eklenen geçici 34. maddenin ikinci fıkrasındaki, "Bu kanunla yeni kurulan ve bağlantısı değiştirilen yükseköğretim kurumlarında uygulamayla ilgili olarak ortaya çıkacak sorunlar Yükseköğretim Kurulu kararıyla çözümlenir" hükmü gereğince, 17 yeni üniversiteye 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13. maddesinde öngörülen usul ve esaslara göre rektör adaylarını belirleme seçimleri yapılıp atanıncaya kadar, YÖK tarafından tedviren rektör görevlendirildiği bildirildi.

İşte YÖK'ün atadığı yeni rektörler

?Tedviren' YÖK

YÖK'ün karşı çıktığı yeni kurulan 17 üniversiteye tedviren atadığı rektörler arasında çeteden yargılanan da, emekli subay olan da var. Emrinde çalışanları tehdit etmekle suçlanan da...

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu'nun (YÖK) 17 yeni üniversiteye tedviren (yönetmekle görevli olarak) atadığı rektörler arasında bazı isimler dikkat çekiyor. Yeni rektörler seçilip atanıncaya kadar görevlendirilen rektörler arasında çeteden yargılanan da var, Meclis Araştırma Komisyonu'nda yolsuzlukları tartışılan da...

Sinop Üniversitesi Rektörlüğü'ne getirilen Prof. Dr. Ferit Bernay, geçmişte Meclis Araştırma Komisyonu'nda tartışılan bir isim. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'ndeki kadrolaşma ve kamu kaynaklarını usulsüz kullanma iddialarını araştırmak amacıyla kurulan Meclis Komisyonu'nun geçen yıl hazırlanan raporunda, Bernay'ın 2000 ila 2005 yılları arasında üniversitede çalışanlarla akrabalık ilişkisi olan 103 kişiye işbaşı yaptırdığı ortaya çıkmıştı. OMÜ'ye sözkonusu tarihlerde alınanlar arasında 55 eş, 27 çocuk, 6 gelin, 6 yeğen, 3 kuzen, 1 damat, 2 kardeş, 1 baldız bulunuyor.

Bernay'ın hukuka aykırı icraatları, Ondokuz Mayıs Öğretim Üyeleri Derneği (OMÜ-DER) tarafından da bir dosyada toplanıp, avukatlar aracılığıyla YÖK Başkanlığı'na gönderilmişti. 13 sayfadan oluşan suç duyurusu, belge ve ekleriyle 300 sayfalık bir klasör oluşturmuştu.

ÇETEDEN YARGILANMIŞTI

SİİRT Üniversitesi Rektörlüğü'nde tedviren görevlendirilen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ile Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ?Suç işlemek için örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve bu örgüt adına suç işlemek' gibi suçlardan yargılanmıştı.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörlüğü'nde görevlendirilen Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci de, Gaziantep Meslek Yüksek Okulu ve Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin namaz kıldığı mescitleri kapatınca adı gündeme gelmişti. Ekinci'nin mescidi kapatıp depoya çevirmesi büyük yankı uyandırmıştı.

REKTÖR BENİ İTTİ İMASI

MARDİN Artuklu Üniversitesi ve Batman Üniversitesi Rektörlüklerinde tedviren görevlendirilen İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu da, rektörlük binasının üçüncü katından aşağı düşen üniversiteye bağlı Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekim Sekreteri İnci Kaya tarafından suçlanmıştı. Kaya, ?Yönetimin bir sürü olayına şahidim. Beni rencide ettiler. Rektör beni sürekli tehdit ediyor ve susmamı istiyordu. Nasıl düştüğümü hatırlamıyorum' şeklinde konuşarak suçlamada bulunmuştu.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlüğü'nde görevlendirilen Prof. Dr. Süha Aydın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yaptı. 1998 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki görevinden Tabip Kıdemli Albay rütbesiyle emekli olan Aydın, son olarak Mersin Üniversitesi Rektörü görevine getirilmişti.

aa/stargazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber