Güzel bir cilt için E ve A vitamini tüketin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Haziran 2007 16:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DR. SERAN GÖÇER

Fast-food bağımlılarına dikkat ederseniz daha az meyve, sebze tükettiklerini ve daha az su içtiklerini göreceksiniz. İşte bu sağlıksız beslenme şekli, kişinin genel görüntüsünü, güzelliğini olumsuz etkiliyor.

Az vitaminli yiyeceklerle beslenmek, yağda eriyen vitaminler dediğimiz A, D, E, K vitaminlerini eksik almak cilt güzelliğini bozuyor. E ve A vitamini; güzel, sağlıklı ve kırışıksız bir cilt için olmazsa olmaz. Kozmetik bakım yapabilirsiniz; ama her şeyden önce cildimizin, saçlarımızın, tırnaklarımızın sağlığı ve genel görüntümüzün güzelliği aldığımız besinlere bağlıdır.

Sigaranın ya da stresin olumsuz etkilerinin, kısa vadede bizi ne kadar zedelediğinin farkına varamıyoruz; ama aynı yaşta olduğumuz bir başka arkadaşımızla ya da doğru beslenen bir başka kişiyle yan yana geldiğimizde cildimizdeki nem kaybını, kırışıklıkları, lekelenmeleri fark edebiliriz. Ancak nedense bunun beslenmeden kaynaklandığını düşünenlerin sayısı az. Fark edenlerin ise damak zevki maalesef daha ağır basıyor.

Yeşil yapraklı çiğ sebzeleri bol bol tüketin. Marul, taze nane, maydanoz gibi sebzeleri bol miktarda yiyin. Meyve çok önemlidir; ama meyve şekeri nedeniyle bu besinleri de kontrollü tüketin. Günde 2 porsiyon meyveyi mutlaka yiyin.

Su da yaşamımızın önemli bir parçasıdır. Su, cildimizin nem oranını etkiler, susuz kaldığımızda cildimiz de susuz kalıp nem kaybına uğrayacağı için yeterli miktarda su içmeliyiz, bu da günde en az 1,5 lt yani 5-6 bardak su içilmesi gerekliliğine işaret eder. Bitkisel proteinlerde, özellikle tahıllarda B vitamini vardır, saç ve tırnak güzelliği için B vitaminlerinin önemi büyüktür.

Yine anne babalara evlerine aldıkları gıdaları çocuklarının da yiyeceğini hesap ederek almalarını tavsiye diyorum. Asitli, kolalı içeceklerin zararları biliniyor; ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer içecek türü de konsantre meyve suları. ?Çok miktarda C vitamini içeriyor ve çocuklarınızın beslenmesinde çok önemli? diye satışa sunulan konsantre meyve sularının fazla miktarda şeker içeriği dışında pek de özellikleri yoktur. Şekerli içecekler; çocukların insülin metabolizmasını bozmak, onlara gereksiz kilo aldırmak, bağımlılık yapmak ve beslenmesini değiştirmek dışında bir yarar sağlamayacaktır.

Kızartılmaya, pişirilmeye hazır köfte, pizza gibi donmuş gıdaları çocuklara yedirirken ileride onların damak tadını olumsuz etkileyeceğini çok düşünün. Bir erişkin olarak birtakım yiyecekleri belli miktarlarda yemeye alıştıysak çok da uzak duramayabiliriz ve bu bizim seçimimizdir. Ama çocuğunuza büyüme çağında bu besinlerden yedirmezseniz yetişkinlik döneminde de yemeyecektir. Hiç yememeliyiz derken şunu söylemek istiyorum: Eğer bu gıdalar hayatımızda var olmazsa sağlığımız açısından hiçbir şey kaybetmeyiz, yani bu gıdaların bizim için bir gerekliliği yok. Çünkü biz bu gıdaları pratik olmak, zaman kazanmak ya da sadece damak tadı için yiyoruz. O nedenle eğer başarabiliyorsak hiç yemeyelim, başaramıyorsak mümkün olduğunca az yiyelim, ayda bir kere fast food yiyebiliriz.

Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'e göre Türk toplumunun genetik olarak HDL'si yani iyi huylu kolesterolü düşük. Bu nedenle koroner damar hastalıklarına çok davetkar bir bünyesi var. Bunun için sağlıklı beslenmenin çocukluk çağından itibaren başlaması gerekiyor. Geleceğimiz olan çocukların beslenmelerine, Batı toplumlarından daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Batı toplumlarında kola alışkanlığından sonra ikinci sırada fast food hamburger tüketimi gelmektedir. Bu beslenme şekli, çocuklarımızın gelecekteki kalp damar sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Hamburger, içinde lezzetli olmasını sağlayan yüzde 40 oranında iç yağı bulundurmaktadır. Bu iç yağı, aynen çikolata içinde bulunan kakao yağı gibi çok kolay bağımlılık yapan ve vazgeçilmesi zor olan özellikler taşımaktadır. Ucuz ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle anneler yönünden kolaylık gibi görünen bu durum, çocuklar için ciddi bir tuzaktır. Sigara paketleri üzerinde ?Sigara sağlığa zararlıdır? yazılmakta ve tercih, içene bırakılmaktadır. Aynı şekilde fast food büfeleri üzerine de ?Fast food sağlığa zararlıdır? yazılması gerekmektedir.

Bugün Amerika'da kanserden sorumlu tutulan sigara için firmalara milyon dolarlar değerinde tazminat davaları açılmakta ve kazanılmaktadır. Aynı durum, büyük fast food firmaları için de yaşanmakta ve kalp sağlığını bozduğu gerekçesi ile açılan davalar kazanılmaktadır. Sönmez, ?fast food'u midede patlayan bir bomba; bu bomba kalbinizi hedefliyor? şekline açıklıyor. ABD'li besin uzmanlarınca, fast food lokantalarına sık giden çocuklarda; saldırganlık, korkulu düş görme ve uykusuzluk saptanmış. Söz konusu lokantalardaki yiyeceklerin vücuttaki thiamin adlı maddenin azalmasına yol açtığı da bilinen bir gerçek. Bu da vücuttaki B1 vitamininin azalmasına ve sinir sisteminin zayıflamasına neden oluyor.

Sayı:79

Bölüm:Önce Sağlık

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber