AKP'de küskünler hükümeti düşürür bombası

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Haziran 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Temmuz'da yapılacak milletvekili seçimleri için en kritik günlerden birisi bugün... Bugün, partilere seçimlere katılacakları adayların listesini YSK'ya bildirmeleri için verilen süre doluyor.

Saat 17.00 itibariyle tüm partiler adayların listesini YSK'ya teslim edecekler. Böylece aday adaylarının heyecanlı bekleyişleri de son bulacak ve kimlerin listelerde kendilerine yer bulacağı netlik kazanacak. İşte tam bu noktada Ankara kulislerinde yeni bir felaket senaryosu çiziliyor.

GENSORU ÖNERGESİ

Buna göre, listelerde kendisine yer bulamayan veya arka sıralara düşerek seçilme şansını kaybeden mevcut milletvekilleri hemen harekete geçecek. Geçmişte olduğu gibi Türkiye yeni bir küskünler hareketiyle karşı karşıya kalacak. Daha önce seçimlerin sonbahara kalmasını isteyen muhalefet partilerinin de desteğiyle Hükümet hakkında gensoru önergesi verilecek. Önergeye listede yer alamayan veya arka sıralara düşen yaklaşık 100 AK Partili milletvekili destek verecek. Hükümet, kılpayı oylarla düşürülecek. Seçimler için "milli mutabakat hükümeti" kurulacak.

SEÇİMLER SONBAHARDA

Bu arada alınacak ikinci bir kararla da seçimler sonbahara bırakılacak. Böylece küskün vekillerin başka partilere katılarak kendilerine yer bulmaları sağlanacak. Dileriz, bu felaket senaryosu hiç gündeme gelmez ve listelerde geri sıraya düşen veya kendisine yer bulamayanlar böyle bir maceraya girmez.

MUMCU'DAN ?YANLIŞ YAPTIK' İTİRAFI

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, hafta sonunu hayli gergin geçirdi. Partisinin DYP ile birlikte Demokrat Parti çatısı altında seçime gideceği düşüncesiyle hafta boyunca yoğun bir çalışma temposu içine giren Erkan Mumcu son anda yaşanan gelişmelerle tam bir hayal kırıklığına uğramış. Kongreden önce partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nu (MKYK) toplayan Mumcu, toplantıdan önce eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ı terör örgütü başı Öcalan ile kıyaslamıştı. Mumcu bu sözleri sebebiyle Anavatan Partisi'nin bazı isimlerinin sert tepkisi ile karşılaştı. Bazı MKYK üyelerinin toplantıda "Mesut Bey'i mi hedef aldınız?" sorularına ise Mumcu, "Kim nasıl istiyorsa öyle anlasın" cevabını vermiş. HAYAT ÖPÜCÜĞÜ VERDİK Mumcu, yaşanan süreci ise "İki kazı güdemeyenlere hayat öpücüğü verdik, yanlış yaptık" sözleriyle değerlendirmiş.

BAKAN ŞENER PROFESÖR OLACAK

AK Parti'nin önde gelen isimlerinden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in yeniden adaylık başvurusunda bulunmaması gündeme bomba gibi düştü. Şener'in aday olmama kararı hem toplum kesimlerinden hem de tüm siyasi partiler tarafından takdirle karşılandı. Şener'in bundan sonra ne yapacağı konusunda hemen her kafadan farklı sesler çıkıyor. Kimilerine göre Şener, AK Parti içinde geleceği ilişkin bazı hesapları gerçekleştirmek için aday olmadı. Kimilerine göre ise Şener, seçimlerden sonra yeniden gündeme gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elini güçlendirmek için, 'artık yeter' deme gereksinimi hissetti. Şener'in ne yapacağı konusunda en sağlam veri ise yine kendisinden geldi.

ESKİ GÖREVİNE DÖNÜYOR

Siyasete girmeden önce öğretim üyeliği görevini yürüten Bakan Şener, eski görevine geri dönüyor. Şener, siyasete atılmadan önce Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü'nde doçent olarak dersler veriyordu. Milletvekilliğine zirvede olduğu bir dönemde ara veren Şener'in, üniversiteye döndükten sonra profesörlük başvurusunda bulunarak, akademik kariyerinde yükseleceği belirtiliyor. Anlaşılan, Şener bir dönem sonra Meclis'e dönerse bu kez isminin başında 'doçent' değil, 'profesör' titri yer alacak.

TÜRKEŞ MHP'DEN ADAY ESKİ PARTİSİ 1. SIRADA

Partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerini belirlemek için çekilen kurada birinci sıraya yerleşen Aydınlık Türkiye Partisi (ATP) ilgi odağı haline geldi. 1998 tarihinde MHP'den kopan Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş tarafından kurulan parti, 1999 yılında yapılan seçimlere örgütlenmesini tamamlayamadığı için katılmadı. Ardından 3 Kasım 2002'de yapılan seçimlerde Türkeş ve arkadaşları partiden istifa ederek DYP saflarından seçime katılınca parti yine seçime girmedi. Kurucu Genel Başkan Türkeş, DYP baraj altında kalınca bir daha ATP saflarına dönmedi ve politikadan uzak durdu. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin daveti üzerine baba ocağına geri dönen Türkeş, MHP'den adaylık başvurusunda bulundu. ATP ise Türkeş'in MHP'ye katılmasına aldırmadı ve seçimlere katılma kararı aldı.

TEK BAŞIMIZA GİRECEĞİZ

YSK'da yapılan kura seçiminde ise birleşik oy pusulasında birinci sıraya yerleşti. Şu anda ATP Genel Başkanlık koltuğunda oturan Oktay Öztürk, Tuğrul Türkeş ile dostluklarının baki olduğunu, ancak kendilerinin seçimlerden çekilmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi. Öztürk, "Birinci sıranın keyfini çıkaracağız ve seçimlere gireceğiz" açıklamasında bulundu.

YÜKSEK MAHKEME SUÇ DUYURUSUNA GEREK GÖRMEDİ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, geçen hafta düzenlendiği basın toplantısında Başbakan Erdoğan'ın mahkemenin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde TBMM'de 367 milletvekili bulunmasını şart koşan kararını eleştirmesine sert tepki göstermişti. Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'ni hedef gösterdiğini belirterek, bir soru üzerine Başbakan Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı. Aradan geçen sürede Anayasa Mahkemesi suç duyurusunda bulunmadı. Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na bazı vatandaşların suç duyurusunda bulunduğunu, konuyla ilgili inceleme başlatılması sebebiyle Anayasa Mahkemesi üyeleri artık suç duyurusunda bulunmaya gerek olmadığını düşünüyormuş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber