Kamu işçisine yüzde 6 zam hazırlığı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Haziran 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP hükümeti ile Türk-İş arasında yaklaşık 320 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, seçim öncesi bir anlaşma ihtimali doğdu. 30 Mayıs'ta yapılan ikinci tur görüşmelerde hükümet tarafını temsil eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, işçilere de memurlara yapılan zam çerçevesinde bir artış yapılacağını söyledi.

Memurlara 2007'nin ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için de yüzde 4 oranında zam yapılmıştı. AKP hükümeti, asgari ücret görüşmelerine başlarken de hedeflenen enflasyonu dikkate alarak başlangıçta yüzde 4 artı yüzde 4 zam önermişti. Sonuçta asgari ücret artışı, 2007'nin ilk altı ayı için yüzde 6, ikinci altı ayı için de yüzde 4 olarak belirlendi.

Asgari ücret zammı kadar

Asgari ücretteki artış oranının kamu işçisi için de geçerli olması bekleniyor. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, kamu sözleşmeleri için şunları söyledi:

"Hükümet, hem hedeflenen enflasyon diyor, hem de işçiyi enflasyonun altında ezdirmeyiz diyor. Hedeflenen enflasyon yüzde 4. Ancak bu yılın daha ilk dört ayında enflasyon oranı yüzde 4'ü buldu. Altı ayın sonunda bu oran rahatlıkla yüzde 6'yı aşar. O nedenle hükümet bir çelişki içinde bulunuyor. Eğer ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 4 olmak üzere yıllık yüzde 10'u bulan bir artış olursa problem çıkmaz."

Öte yandan işçilerin önemli bir sorunu olan iş güvencesi konusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından yeni bir öneri getirildi. 25-27 Mayıs tarihlerinde Kocaeli Üniversitesi'nde yapılan "Çalışma İlişkileri Kongresi"nde sosyal politika sorunları tartışıldı.

Bakan Murat Başesgioğlu, iş güvencesi ile ilgili davaların çok uzadığını, bu nedenle işten çıkarılma sorununun yargıya intikal etmesinden önce "Ya işçiye tazminat ödenmesi ya da işe iade" konusu için tarafların tercihinin gündeme gelebileceğini söyledi. Başesgioğlu, bu konuda özel hakem müessesesini de devreye sokabileceklerini kaydetti.

Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Engin Ünsal, özel hakem seçimiyle ilgili listenin bakanlık yanlısı kişilerden oluşabileceğini, bu durumun da işçi aleyhine olabileceğini söyledi. 22 Temmuz seçimlerinde CHP'den aday adayı olan Engin Ünsal, "Böyle bir yasal düzenlemeyle işverenin kıdem tazminatı yükünden kurtulması amaçlanabilir. İş güvencesi tazminatı bahane edilerek kıdem tazminatını tartışmalı hale getirmek istiyorlar. Kıdem Tazminatı Fon taslağı ile sorunu sadece iş güvencesi tazminatına indirgemeyi hesaplıyorlar" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber