Enerjide dev hamle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Spot doğalgaz piyasasıyla Türkiye bölgesinde serbest piyasada doğalgaz fiyatının oluştuğu ilk ülke olacak. Ticaret merkezi hedefinde önemli bir adım atıldı" dedi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Eylül 2018 09:05, Son Güncelleme : 02 Eylül 2018 09:28
Enerjide dev hamle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dün itibarıyla hayata geçirilen Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası'na ilişkin, "Bu adımla Türkiye'de enerji ticaretinin gelişmesi, enerji piyasalarının serbestleşmesi ve bölgesel enerji ticareti merkezi olma yönündeki hedeflerimize ulaşmak için önemli bir adımı kurguladık ve gerçekleştiriyoruz" dedi.

100 günlük programda var

Enerji Bakanı Dönmez, 'Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası (OTSP) Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, doğalgaz piyasasının geldiği noktayı göstermesi adına çok önemli bir faaliyete tanıklık edildiğini belirtti. Bakan Dönmez, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 100 Günlük İcraat Programı'nda ifade ettikleri üzere elektriğin ardından spot doğalgaz piyasasını da hayata geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.

SERBEST PİYASADA FİYAT

Bakan Dönmez, Türkiye'nin doğalgaz piyasasında, yıllık bazda alım satımların ikili anlaşmalar vasıtasıyla yapıldığını anımsatarak, "Buna alternatif olarak, bugün itibarıyla yıl içinde daha kısa süreli alım satımların yapılabileceği ve günlük fiyatların oluşacağı organize toptan satış piyasasını devreye alıyoruz" dedi.

Bölgede ilk ülke olacağız

Dönmez, şöyle konuştu: "Spot doğalgaz piyasasının kurulmasıyla Türkiye bölgesinde serbest piyasada doğalgaz fiyatının oluştuğu ilk ülke olma mutluluğunu yaşayacak. İlerleyen dönemlerde hem piyasa hacminin artması hem de diğer ülkelerin bu pazara dahil olmasıyla, bölgesel enerji ticaret merkezi olma yönünde çok önemli bir adım atmış olacağız."

Rekabetçi fiyat daima tüketiciye yansır

Bakan Dönmez, Avrupa gaz piyasalarına bakıldığında onlarca elektrik ve doğalgaz kontratının ve tüm ticaretin fiziksel ticarete oranını oluşturan ağırlığın gün öncesi ve dengeleme değil, daha ileri vadeli kontratlar olduğunun görüldüğünü belirterek, "Bu yönde eksikliğimiz var, en kısa sürede tamamlayacağız. İşin bir de tüketici tarafı var. Bu kontratlar, piyasalar, başlattığımız Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası nihai tüketiciye ne sağlayacak? Bakanlık sadece bir serbest piyasa heyecanıyla bu işlere girmiyor. Rekabetçi bir fiyat daima günün sonunda tüketiciye de yansıyor" dedi.

Yatırım iştahı hız kesmiyor

Bakan Dönmez, "Türkiye giderek serbestleşen enerji piyasası ve kamu-özel işbirliğiyle özel sektörün yatırım iştahını sürdürdüğü, standartların yükseldiği ve müşterilerin dünya standartlarında hizmet aldığı bir yapıya kavuştu" dedi.

Yerli yazılımla geliştirildi

Dönmez, "365 gün 24 saat ticarete açık olan doğalgaz borsasında Sürekli Ticaret Platformunu kullanarak doğalgaz tedarikçileri, ihracatçıları ve iletim sisteminin dengelenmesi için doğal gaz tedarik edecek BOTAŞ da işlem yapabilecek" dedi. Bakan Dönmez, yazılım sürecini de yerli ve milli altyapı imkanları ve EPİAŞ'ın kendi insan kaynağıyla hayata geçirdiklerini belirtti.

Çekim merkezi haline geldik

Bakan Dönmez, 'Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Açılış Töreni'ndeki konuşmasında, siyasi istikrar ve iyi yönetişim sayesinde dünyadaki küresel krizlere rağmen ortaya koydukları uzun vadeli, şeffaf ve piyasa dostu stratejilerle, Türkiye'nin enerji alanında adeta göz alıcı bir çekim merkezi haline geldiğine dikkati çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber