Maliye'den 444'lü numara ile vatandaşa anında vergi yanıtı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 04 Haziran 2007 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, birkaç ay sonra açmayı planladığı çağrı merkezi ile vatandaşın sorularını anında yanıtlayacak. Bankaların sıklıkla kullandığı sistem, yine bankalarda olduğu gibi 444'lü bir numarayla başlayacak. Eğitimli elemanlar, vatandaşın gündelik hayatta karşılaştığı vergi ile ilgili soru ve sorunları anında yanıtlayacak, çözüm önerecek. Çağrı merkeziyle şimdiye kadar her ilde ayrı ayrı kurulan ve hizmet veren Alo-189 hizmeti sona erecek ve onun yerine Ankara'da kurulacak çağrı merkezi devreye girecek. Gelir İdaresi şu anda çağrı merkezi için mekan arıyor. Yetkililer, ekipmanlara ilişkin çalışmaların tamamlandığını belirterek, mekanın da bulunmasının ardından merkezin 2-3 ay içinde açılmasının planlandığını söylediler.

100 kişi çalışacak

Çağrı merkezinde 100 kişinin çalışması düşünülüyor. İdare yetkilileri bu kişilerin eğitimli elemanlardan oluşacağını belirterek, konuyla ilgili personel genel müdürlüğünün bir çalışma yaptığını söylediler. Elemanlara diksiyon ve vatandaşa nasıl davranılacağı konusunda da özel eğitim verileceği belirtildi. İlk etapta 30-40 kişi çağrı merkezinde göreve başlayacak, bu sayı daha sonra 100'e kadar çıkarılacak.

Vatandaş 444'lü çağrı merkezini aradığında karşısına çıkacak olan ekip daha çok güncel konular üzerine soruları yanıtlayacak. Şimdiye kadar Alo 189'a gelen sorular incelenerek bir soru bankası oluşturuluyor. Yani vatandaş, "Motorlu taşıtlar vergisi ne zaman ödenecek?" gibi bir soru sorduğunda buna anında yanıt verilecek. Sorunun yanıtı soru bankasında olacak. Ancak daha kapsamlı sorular için telefonu açan ekibin arkasında daha uzman bir ekip oluşturulacak. Bu kişiler konularında uzman olacak ve vatandaş sorunun içeriğine göre bu uzmanlara yönlendirilecek.

Ama eğer vatandaşın ya da şirketlerin sorduğu soru yorum gerektiriyorsa bu sefer Gelir İdaresi Başkanlığı'na yönlendirilecek. Çağrı merkezinde verilen yanıtlar mükteza-özelge özelliği taşımayacak. Çünkü müktezalar şirketlerin özel durumlarına göre Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi yazısı ile yanıtlanıyor.

Yetkililer bu projenin Avrupa Birliği ile yürütülen twinning projesinin bir parçası olduğunu söylediler. Projenin toplam büyüklüğü 6 milyon euro.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber