Türk siyasetinin çizgisi değişti, sağ sol birbiriene girdi

Haber Giriş : 04 Haziran 2007 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk siyaseti 22 Temmuz seçimleri öncesi ciddi bir değişim yaşıyor. İttifak çabalarının hüsranla sonuçlanmasının ardından, sağ siyasetin önemli isimleri, yıllardır mücadele ettikleri sol partilere yöneldi. İsimleri tam 24 yıldır ANAP ve sağ taban ile özdeşleşmiş Lütfullah Kayalar ve Edip Safter Gaydalı'nın CHP'ye geçmeleri bunun en önemli örneği.

ANKARA- Türk siyaseti 22 Temmuz seçimleri öncesi ciddi bir değişim yaşıyor. İttifak çabalarının hüsranla sonuçlanmasının ardından, sağ siyasetin önemli isimleri, yıllardır mücadele ettikleri sol partilere yöneldi. İsimleri tam 24 yıldır ANAP ve sağ taban ile özdeşleşmiş Lütfullah Kayalar ve Edip Safter Gaydalı'nın CHP'ye geçmeleri bunun en önemli örneği. Tarikat bağlantıları ile bilinen İsmail Amasyalı'nın CHP'ye gidip gelmesi son olarak da Deniz Baykal ile Süleyman Demirel dialoğu, sağ siyasetin de artık sol taban ile bütünleşeceğini gösteriyor. Siyasetteki bu değişim seçim kararı alınmasının ardından iyice yoğunlaştı. Önce radikal sağda yer alan MHP'ye ilginç transferler oldu. Yıllardır ?'Demokratik Sol'' adı ile DSP'de yer alan Kültür eski Bakanı İstemihan Talay, MHP'ye geçti. MHP'den adaylığı gündeme geldi ancak vazgeçti. Ardından adı yıllardır CHP ile anılan Ertuğrul Günay AKP'li oldu. Bülent Ecevit'in prensi olarak tanınan Haluk Özdalga da AKP'de yerini aldı. Sosyal demokrat olanan tanınan bazı öğretim üyelerinin de AKP'yi tercih etmesi da dikat çekti.

SAĞ SOL OLDU?

Önemli bir değişim de solda yaşandı. Yılların sağ siyasetçileri solun büyük partisi CHP'ye geçti ve milletvekili adayı oldu. ANAP ile DYP birleşmesinin hüsranla sonuçlanmasının ardından yoğunlaşan bu geçişlerde dikkat çeken iki isim var. Lütfullah Kayalar 1983'den beri ANAP'ta politika yaptı. Tarım bakanlığı görevinde bulundu. Parti Genel Merkezinde ve Yozgat politikasında ANAP'ın alternatifsiz ismi oldu. Ancak sağda birleşme olmayınca CHP'den gelen teklifi reddetmedi. Kayalar'a milletvekili adaylığı teklifi bizzat Deniz Baykal'dan geldi. Bu anlamda ikinci önemli transfer de Edip Safter Gaydalı oldu. Adalet Partisinden bu yana sağda saf tutan Gaydalı aşiretinin önemli ismi ve eski bakan Kamran İnan'ın yeğeni Gaydalı da 24 yıl sonra ANAP'tan istifa edip CHP'den Bitlis milletvekili adayı oldu. CHP kurmayları Gaydalı ve Kayalar'ın tabanda güçlü politikacılar olduğunu belirterek, ?'Sadece isimleri ile deği,l tabanlarıyla CHP'ye geldiler. CHP'nin Yozgat ve Bitlis'te gücü belli. Bu iki isim illerinde partimize önemli destek getirir'' görüşündeler.

DEMİREL VE CHP

Siyasetteki son şekillenmelerde, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de önemli rolü bulunuyor. Önce çok yakın adamı İsmail Amasyalı'yı CHP'ye göndererek mesaj veren Demirel , Baykal ile de evinde uzun bir görüşme yaparak, CHP'li kesime hitap etti. Demirel, sağdaki dağınıklıktan yakınıp, yıllardır emek verdiği DYP'nin kapanmasından sonra da, DP'de birlikteliğin sağlanamaması sonucu, CHP'yi ?'Rejimin sigortası'' görüyor. Ankara kulislerinde Demirel'in CHP'ye yönelik mesajları ve Baykal ile olan yakınlaşması için şu değerlendirmeler yapılıyor: ?' Son olarak Cumhurbaşkanlığı koltuğundayken, 28 Şubat sürecini yaşamış ve Türkiye'nin uçurumun kenarından nasıl döndüğünü bilen bir kişi olarak bazı adımlar atıyor. AKP'nin topluma geren tavırları karşısında, sigorta olarak CHP'yi görüyor. Çünkü Tansu Çiller'den bu yana DYP'den umudunu kesmiş vaziyette. Bir yanda bölücülük ve terör diğer yanda irticai faaliyetlere verilen primden rahatsız. O nedenle CHP'ye omuz veriyor''

gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber