Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesinde, ilkokullar için değişiklik yapılmalı

İlkokullarda kurs açacak öğretmenlerin ek ders ücretlerini %100 artırımlı alabilmeleri için, yönetmelikten sonra yönergenin de değişmesi gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Eylül 2018 10:35, Son Güncelleme : 05 Eylül 2018 10:03
Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesinde, ilkokullar için değişiklik yapılmalı

22 Mart 2016 tarihinde yayımlanan "Sınıf öğretmenleri de yetiştirme kursu açabilmelidir" haberde şu hususlar ifade edilmişti:

"Eski yönetmelikte ilkokullarda yetiştirme kursu açılabildiğini yeni yönetmelikte yetiştirme kurslarının yer almadığına vurgu yaparak, ilkokullarda ders yılı içinde öğretmensizlik nedeniyle boş geçen dersler ve yetersizliği görülen öğrencilere yetiştirme kursları düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca hem liselere hem de üniversitelerin yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerine yetenekli olan öğrencileri keşfetmek ve bu lise ve üniversitelere girebilmelerini sağlamak amacıyla özellikle spor, müzik ve görsel sanatlar derslerinden de yönetmelik değişikliği ile yetiştirme kursları açılması sağlanmalıdır."

16/06/2016 tarih ve 29744 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Telafi eğitimi ve yetiştirme programı" başlıklı 33. maddesinin 2. fıkrası;

"(2) İlköğretim kurumlarında, eğitim ve öğretim yılı içinde çeşitli nedenlerle boş geçen dersler ile ihtiyaç olması halinde mevsimlik tarım işçileri, göçer ve yarı göçer ailelerin çocukları ve ilkokullarda bazı derslerden yetersizliği görülen öğrenciler için yetiştirme kursu veya programları uygulanır.

a) Yetiştirme programlarında görevlendirilecek öğretmenler, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenir.

b) Boş geçen dersler için bir dersin yetiştirme programı süresi, o dersin boş geçen ders saati toplamının yarısından az olamaz." şeklinde değiştirilerek ilkokullarda yetiştirme kursları açılmasının önü açılmıştır.

Fakat İYEP pilot uygulama kapsamında öğretmenlerimize ek ders verilmeyeceği ortaya çıkmıştı.

Akabinde ek ders ücreti ödemelerinin gerçekleştirilmesi içinde 31 Ağustos 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla İlgi (b) kararın 8. maddesinde değişikliğe gidilmiştir. Yapılan düzenleme ile mezkur kararın 8. maddesine "7) İlkokul 4 üncü veya 3 üncü sınıfta bulunmakla birlikte Türkçe ve Matematik derslerinden Bakanlıkça belirlenen asgari kazanımları edinememiş olduğu tespit edilen öğrencilerden; 4 üncü sınıfta bulunanlar için bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren 20182019 ders yılı süresince, 3 üncü sınıfta bulunanlar için ise bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren, bu dersler için her öğretim yılında toplam 160 saati geçmemek ve 10 öğrenciye kadar bir öğretmenin görevlendirilmesi kaydıyla yapılacak eğitimler kapsamında," fıkrası eklenmiştir.

Bu değişiklik sonrasında, Devlet Memurları Kanunun "Ders ve konferans ücretleri" başlıklı 176. maddesinde "(...)Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir." hükmü amir olup hüküm uyarınca destekleme ve yetiştirme kursları yönergesi kapsamında açılan kurslarda ek ders ücretleri %100 artırımlı ödenmektedir.

Şubat 2015 tarih ve 2689 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Örgün Ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesinin de değiştirilmesi gerekmektedir.

Zira, yönergenin "Kurs merkezi ve kurs açma yetkisi" başlıklı 5. maddesinde; " (1)Kurslar, fiziki kapasitesi ve öğrenci/kursiyer potansiyeli yeterli olan resmi ortaokullar, imam-hatip ortaokulları, ortaöğretim kurumları ile halk eğitimi merkezi müdürlüklerine bağlı olarak açılır." hükmüne yer verilmiş ve madde hükmü ile kurs açılacak okullar arasında ilkokullar sayılmayarak kısıtlama getirilmiş; "Kursa katılacaklar" başlıklı 6. maddesinde "(1) Kurslara; a) Örgün veya yaygın ortaokul/imam hatip ortaokulu ve ortaöğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrenciler; genel ilköğretim programı uygulanan özel eğitim ortaokulu, genel ortaöğretim programı uygulanan özel eğitim okulları ile mesleki ve teknik ortaöğretim programı uygulanan özel eğitim okulları öğrencileri, katılabilir." hükmü ile kursa katılacak öğrenciler arasına ilkokul öğrencileri dahil edilmemiştir. Bu hükümler hala kısıtlama oluşturduğundan ilkokullarda kurs açacak öğretmenlerin ek ders ücretlerini %100 artırımlı alabilmeleri için ilkokullarda açılacak kursların, Destekleme ve Yetiştirme Kursları kapsamına alınması gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber