CHP bölgesel ittifaka kapıyı kapatmadı

CHP yerel seçimlerde diğer partilerle ittifak kurulmasının olumlu ve olumsuz sonuçlarını tartıyor. Kulislerde, genel merkezler düzeyinde bir ittifaka net olarak karşı durulduğu ancak bazı il ve ilçelerde oluşabilecek 'bölgesel' ittifaklara tamamen kapı kapatılmadığı konuşuluyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Eylül 2018 09:50, Son Güncelleme : 06 Eylül 2018 09:52
CHP bölgesel ittifaka kapıyı kapatmadı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yarın Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) olağanüstü toplayacak. Toplantının tek gündem maddesini ise yerel seçimlere hazırlık süreci oluşturacak. Alınan bilgilere göre, CHP'de uzun süredir üzerinde çalışılan Yerel Yönetim Strateji Belgesi tamamlandı. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un MYK toplantısında belgenin sunumu yapacağı öğrenildi.

Strateji belgesi tamamlandı

Yerel seçimlere yakın bir zamanda açıklanacak olan Yerel Seçim Bildirgesi'nden bağımsız olarak hazırlanan belgede, CHP'nin yerel yönetimlere bakışının yansıtıldığı belirtildi. Belgede, sosyal demokrat belediyeceğin önemine dikkat çekildiği ve yereldeki sorunlar için "halkçı çözüm" önerisinin getirilrdiği kaydedildi. MYK toplantısında ayrıca, yerel seçim kampanyasında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusu masaya yatırılacak. CHP lideri, propaganda döneminde nasıl bir dil kullanılması gerektiği konusunda kurmaylarının görüşünü alacak. Toplantıda, Ak Parti ve MHP cephesinin, CHP'ye yönelik söylemlerine karşı söylem geliştirilmesi konusunda da fikir alışverişinde bulunulacak. Toplantıda alınacak karar çerçevesinde Parti Meclisi de kısa süre içerisinde olağanüstü toplantıya çağrılacak. Bu toplantıda da, bir önceki toplantıda yaşanan tartışmalar nedeniyle yapılamayan sunumlar tamamlanacak, belediye başkan adaylarının nasıl belirleneceğine ilişkin yöntemler ele alınacak.

'İttifak' analizi yapılıyor

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Yerel seçimlerde ittifak kesinlikle gündemimizde yok" açıklamasında bulunmuş, parti yönetiminden isimler de bu yönde mesajlar vermişti. Kılıçdaroğlu'nun da son MYK toplantısında, "Seçimlere tek başına gireceğiz" dediği basına yansımıştı. Ancak CHP'nin ittifakların olası etkilerini ölçmek için bir çalışma yaptığı ortaya çıktı. Genel Başkan Yardımcısı Torun başkanlığında yürütülen çalışmanın sunumunun, cuma günkü MYK toplantısında yapılacağı öğrenildi.

Olumlu-olumsuz sonuçlar

Bu çerçevede, Ak Parti-MHP ittifakının, hangi bölgelerde nasıl sonuç verebileceğinin analiz edildiği, bu araştırma ışığında da partinin yerel politikalarının şekillendirilmesinin planlandığı belirtildi. Ak Parti ve MHP'nin, özellikle CHP'li belediyelerin olduğu bölgelerde ortak aday çıkarması durumunda oluşabilecek tablonun analiz edildiği, partinin buna karşı ne gibi önlemler alacağının da parti organlarında tartışılacağı öğrenildi. CHP'nin diğer partilerle ittifak kurmasının olumlu ve olumsuz sonuçlarının da incelediği, bu kapsamda özellikle İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin oy oranları üzerinden çalışma yürütüldüğü kaydedildi. Parti kulislerinde, CHP yönetiminin, genel merkezler düzeyinde bir ittifaka net olarak karşı olduğu, ancak bazı il ve ilçelerde oluşabilecek "bölgesel" birlikteliklere de tamamen kapıyı kapatmadığı dillendiriliyor. AK Parti ve MHP'nin, CHP'yi bir "ittifak kalıbına" sokmak istediği görüşünde olan parti yönetimi, kamuoyunda böyle bir algının oluşmasını engellemek istiyor. CHP'nin, ilk hedefinin farklı parti seçmenlerinden de oy alabilecek adaylar üzerine yoğunlaşarak, "taban ittifakını" sağlamak olduğu ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber