Dinçer İstanbul'dan, Ünüvar Adana'dan AKP adayı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Haziran 2007 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP, listeleri teslim etti, kadın aday arttı

ABDULLAH KARAKUŞ Ankara Milliyet

İktidar partisi AKP'de dün gün boyu milletvekili aday listesi heyecanı yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt yerine İstanbul 1. bölgeden aday olurken, mevcut milletvekillerinden 100'e yakını ya aday gösterilmedi ya da seçilemeyecek yerlere konuldu. Listedeki kadın sayısında da artış gözlendi.

Erdoğan'ın 5 gündür Keçiören'deki evinde çalıştığı listelere dün son şekli verildi. Aday adayları listede yer alıp almadıklarını öğrenmek için genel merkezi ablukaya aldı, ancak saat 17.00'ye kadar bilgiye ulaşamadı.

Yeni vitrin, yeni tartışma

Söylemlerinde "merkez partisi" vurgusunu artıran Erdoğan, listelere yelpazenin farklı kesimlerinden isimleri aldı. Erdoğan'ın "yeni vitrin" olarak tanıttığı isimler arasında Ertuğrul Günay, Haluk Özdalga, Prof. Dr. Zafer Üskül, Ahmet İyimaya, Zafer Çağlayan, Ülkü Güney, Mehmet Domaç, Doç. Dr. Zeynep Dağı, Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç, Hamza Yerlikaya, Fazilet Dağcı Çığlık, Osman Yağmurdereli, Reha Çamuroğlu, Erdal Kalkan, Ayşenur Bahçekapılı, İbrahim Yiğit, Mehmet Sağlam, Mehmet Şimşek ve Nursuna Memecan seçilmeleri garanti olan yerlerden aday gösterildi.

Ancak AKP milletvekilleri arasında, özellikle sol ağırlıklı transferler Günay ve Üskül tartışma konusu olurken, AKP'ye uyum sağlayıp sağlayamayacakları ele alındı.

Dinçer İstanbul'dan

Erdoğan'ın yakın kurmaylarından eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, eski DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili İdris Güllüce, eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar'a "garanti sıralar" verildi. Dinçer, memleketi Karaman yerine, daha rahat seçilebileceği düşüncesiyle İstanbul'dan aday gösterildi.

AKP İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu, Ankara İl Başkanı Nurettin Akman ve Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Kurt da aday listesine giren isimler oldu. Doğu ve Güneydoğu'daki illere ilişkin aday listelerinde ise, mevcut milletvekillerini de hedefleyen önemli değişiklikler yapıldı.

Şener'in gidişi sıkıntı yarattı

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in aday olmayacağını açıklaması da AKP'de sıkıntı yarattı. Birçok milletvekili "AKP'nin kuruluşundaki önemli isimlerden biri olan Şener kaybedilmemeliydi. Geri kazanmanın yolları aranmalı. Sol vitrinin oy getirmesinden çok, Şener'in ne kadar oy kaybettireceği önemli. Yönetim bunu dikkate almalıydı" yorumunu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber