Merkez sağda umut yerini kaos

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Haziran 2007 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Anavatan'la birleşmeyince üzerine Genç Parti'ye (GP) yönelen Demokrat Parti, (DP) bu flörttten liste pazarlığı aşılamayınca sonuç alamadı. Tek başına seçime girme kararı alan DP'de merkez sağın simge isimlerinden Mehmet Ali Bayar adaylıktan çekildi. Anavatan'la birleşmenin gerçekleşmemesi, son anda GP'yle yapılan pazarlık ve parti içindeki tartışmalar nedeniyle DP, aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) tam olarak veremedi.

DP Genel Başkanı Mehmet Ağar önceki gece sabaha kadar üç-dört kurmayı ile liste çalışması yaptı. Ağar'ın birkaç kişiyle çalışmayı yapması partide diğer yöneticileri son derece rahatsız etti. Bu sırada gece DP ile GP arasında daha önce başlayan temaslar yoğunlaştı.

Ağar dün sabah Genel İdare Kurulu'nu (GİK) Swissotel'de topladı. Toplantıya Genel Muhasip Bahattin Şeker gelmedi. Memleketi Bilecik yerine Eskişehir'den adaylık başvurusu yapan, bu isteği kabul edilen Şeker, önceki gece hem adaylıktan çekildi hem partideki görevinden istifa etti. Milletvekili aday sıralarında 'iltimas ve kayırmalarda bulunulduğunu' belirten Şeker, "Buna ortak olup sonuçlarına katlanmak istemiyorum" dedi. GİK'te arasında büyükşehirlerin bulunmadığı 40 ilin milletvekili aday listesi okunarak oylandı. Manisa'da ismi birinci sırada okunan GİK üyesi Rıza Akçalı, diğer aday sıralamasını beğenmeyerek adaylıktan çekildiğini söyledi. Toplantıda, Ağar'a hem yeni görüşmeler yapmak hem de listeleri belirleme konusunda tam yetki verildi.

Karşılıklı yalanlamalar

Toplantıya ara verdiren Ağar'ın önce Şeker'i istifadan vazgeçirmeye çalıştığı, daha sonra da bir partilinin bürosunda GP lideri Cem Uzan'la bir araya geldiği belirtildi. Kısa süren bu görüşmede uzlaşma sağlanamadı. İki partinin bu nedenle görüşmenin basına yansımaması kararı aldığı öğrenildi. Bu gelişmeler üzerine önce GP Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin görüşmeyi yalanladı, Uzan'ın DP'den gelen talebi reddettiğini söyledi. Daha sonra DP Genel Bakan Yardımcısı Orhan Keçeli, asıl görüşme talebinin GP'den geldiğini savundu. Şirin yeni bir açıklamayla DP'lileri yalanladı.

DP'de aday listeleri üzerindeki çalışmalar son dakikaya kadar sürdü. Bu nedenle YSK'ya verilen listeyle basına dağıtılan listenin aynı olmadığı belirtildi. Basındaki listede Ağar'ın memleketi Elazığ'ın da aralarında bulunduğu 12 ilin listesi boştu. Ancak DP, Ağar'ın, Elazığ'dan 1. sıra adayı olduğunun açıkladı. İstanbul 1. Bölge'de liste başı gazeteci Nevval Sevindi oldu. Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan 2. Bölge'de ilk sırada yer alırken onu eski Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey izledi.

Sağda birliğin sağlanamaması ve liste kavgası DP'den ayrılmaları beraberinde getirdi. Mehmet Ali Bayar, seçimlerde aday olmama kararı aldı. Genel Başkan Yardımcısı Binhan Oğuz, eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı, eski bakan Sümer Oral ve Deniz Ülke Arıboğan adaylıktan çekildi. DP'ye Tunceli'den aday olan ve kendisine ilk sırada yer verilen eski TBMM Başkanvekili Kamer Genç bağımsız aday oldu. DYP'li eski vekil Nurhan Tekinel'se GP'ye katıldı.

Bedük ATO mağduru

DP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük, aday listesindeki yerine tepki göstererek, hem adaylıktan çekildi hem de partisindeki görevinden istifa etti. Mehmet Ağar'a genel başkanlığı döneminde en büyük desteği verenlerden biri olan Bedük, ATO Başkanı Sinan Aygün'ün partiye katılmasıyla birlikte liste başı olamadı. Ağar, Bedük'ü Ankara 1. Bölge'den Aygün'ün arkasında 2. sıraya koydu. Bunun üzerine Bedük, Genel Başkan Yardımcılığı, Genel İdare Kurulu üyeliğinden istifa ederken, adaylıktan da çekildi. Kendisine 2. bölge 1. sıra adaylığının söz verildiğini belirten Bedük, "Bana ihtiyaç olmadığını değerlendiriyorum. Bütün partililere bana gösterdiği destek için teşekkür ediyorum" dedi.

İnal Batu: Bıraktım

DP Hatay Milletvekili İnal Batu, 'günlük politikayı sevmediğini' belirtip aday olmayarak politikayı bıraktı. Cumhurbaşkanı seçim sürecinde CHP'den ayrılarak DP'ye (geçtiği tarihte DYP'ydi) emekli büyükelçi Batu, 22 Temmuz seçimlerinde aday olmamayı tercih etti. DP'ye gelirken bir talebinin olmadığını, adaylık konusunu hiç konuşmadığını anlatan Batu şöyle konuştu: "10 gün önce aday adaylığı başvurusunu geri çektim. Ne ısrar ettiler, ne de ben ısrarcı oldum. CHP dışına çıkarsam belki renkli, güzel olur diye umut ettim. Sonra bütünleşme süreci başladı, parti iyice içine kapandı. Kavgalar, pazarlıklar, gürültüler... Zaten günlük politikayla hiç ilgilenmemiş ve sevmemiştim. Bu yüzden de bıraktım."

Bucak yine liste başı

Susurluk kazasından yaralı olarak kurtulan ve 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırılan eski milletvekili Sedat Bucak, Şanlıurfa'da birinci sırada yer aldı. Hakkâri'de Zeydan ailesinden Mehmet Necip Zeydan ilk sıraya konuldu. CHP'ye gitmekten son anda vazgeçen Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu Diyarbakır'da birinci, Suna Kepolu da üçüncü sıradan aday gösterildi. Eski bakan Turhan Tayan Bursa'da, Yaşar Topçu Sinop'ta, Eyüp Aşık Trabzon'da, eski MHP'li Ramazan Mirzaoğlu Kırşehir'de, Pamukkale Üniversitesi'nin eski Rektörü Hasan Kazdağlı Denizli'de, sunucu Şebnem Kısaparmak Kastamonu'da, gazeteci Cengiz Özdemir Kocaeli'nde, eski bakanlardan Esat Kıratlıoğlu'nun oğlu Ahmet Esat Kıratlıoğlu Nevşehir'de, eski milletvekilli Enis Sülün Tekirdağ'da liste başı oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber