Ücretsiz otopark kavgası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Haziran 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve alışveriş merkezleri arasında otopark krizi çıktı. Belediyenin bu otoparklara park eden müşterilerin ilk 3 saatte ücret ödememesi kararına alışveriş merkezlerinin yöneticileri tepki gösterdi

Mayoculardan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi şimdi de alışveriş merkezleriyle otopark krizi yaşıyor.

Büyükşehir Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) aldığı bir kararla İstanbul'da ticaret merkezlerini de kapsayan uygulamayla alışveriş merkezlerinin otoparklarına park eden müşterilerden ilk 3 saat için ücret alınmamasını istedi. Yeni uygulamaya geçiş için alışveriş merkezlerine 6 Haziran'a kadar süre verildi.

Kararın tebliğinin ardından Akmerkez'in karara karşı dava açtığı öğrenilirken başka davaların da gündeme gelmesi bekleniyor. Akmerkez ve Kanyon otomasyon sistemlerini yeni uygulamaya göre ayarladı. Çarşamba gününden itibaren Büyükşehir belediyesi zabıta görevlileri denetim yapabilecek.

Alışveriş merkezlerinin bazılarının otoparkı ücretli, bazıları ücretsiz bazıları ise alışverişe bağlı olarak otopark ücreti uyguluyor.

Alışveriş merkezi yöneticileri İstanbul'daki otopark sıkıntısından dolayı paralı uygulamayı savunuyor. Otopark ücretleri bu merkezlerin toplam gelirlerinin yüzde 10'unu oluşturuyor. Müşterilerin yer bulamaması durumunda alışveriş merkezine girememesi ve ciroların olumsuz etkilenmesi kaygısı var.

Hukuka aykırı

Kanyon'nun ortağı İş GYO'nun Hukuk Müşaviri Pınar Ersin Kollu konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bu yöntem hukuka aykırıdır, anayasa ile koruma altına alınan mülkiyet hakkına ve eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama getiriyor. Alışveriş yapmak üzere merkeze gelen potansiyel müşterileri caydıracak bir durum. Hayatın olağan akışına da aykırı. Zira adresi belli A sınıfı otoparklara ücretsiz park edebileceğini bilen İstanbullular özellikle haftasonları trafiğe çıkmak konususunda daha az çekinecekler ve çözülmek istenen trafik problemi yeni bir boyut kazanacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber