Merkeze yönelen AKP Milli Görüşçüleri çizdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Haziran 2007 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'de yeni vitrin yaratma ve merkeze yönelme çabaları, Milli Görüş kökenli çok sayıda vekilin liste dışı kalmasına neden oldu. Toplam 156 vekil listeye giremedi..

AK Parti'nin "Merkez parti" hedefi YSK'ya sunduğu listelerde kendisini gösterdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yakın kurmaylarıyla şekillendirdiği listede, Milli Görüş kökenli radikal isimlerle ve performansından memnun olmadığı vekilleri tırpanladı. Aday olmayacağını açıklayan 13 kişinin dışında 156 AKP'li vekil liste dışı kaldı. Listelerde yer bulan 30'a yakın milletvekili de seçilme şansı nispeten zayıf sıralara konuldu. Londra'dan getirilen Merrill Lynch ekonomisti Mehmet Şikşek, Kürşad Tüzmen'in yerine Gaziantep birinci sıraya yerleştirildi. Tüzmen Mersin'e gönderildi.

GÜNAY İSTANBUL'DA

Eski CHP Genel Sekreteri Ertuğrul Günay da İstanbul birinci bölgede Başbakan Erdoğan'ın arkasından ikinci sıraya yerleştirildi. Sosyal demokrat teorisyenlerden Haluk Özdalga İstanbul 4. sıra, Alevi kökenli İbrahim Yiğit de İstanbul 3. bölge 9. sıraya kondu. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Manisa birinci sıraya yerleştirildi.Listeye giremeyen ve parti içinde muhalif tutumlarıyla tanınan milli görüş kökenli vekiller de şöyle: Ersönmez Yarbay, TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin, Musa Uzunkaya, Eyüp Sanay, Ali Sezal, Atilla Maraş, Resul Tosun, Musa Uzunkaya, Ergun Dağcıoğlu, Hanefi Mahçiçek, Mustafa Baş ve Abdullah Çalışkan.

ELKATMIŞ DA YOK

Şemdinli iddianamesi sonrasında TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda hükümet ve asker arasında gerilimli açıklamalara neden olan komisyon başkanı Mehmet Elkatmış da liste dışı kaldı. Aday olmayacağını açıklayan Turhan Çömez listeye alınmadı. AK Parti'nin muhalif isimlerinden Ertuğrul Yalçınbayır'ın da, listeye alınmaması dikkat çekti. Yalçınbayır, Irak tezkeresine muhalefetten dolayı Başbakan Erdoğan'ın gözünden düşmüştü. Gül'e yakınlığıyla bilinen Tevhit Karakaya listeye alınmadı. Abdülatif Şener'in Ömer Kulaksız'ı kastederek, "Ben onunla aynı listede olmam" dediği Ömer Kulaksız da Sivas'ta liste dışı kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber