Rusya'nın Müslüman başkenti Kazan'a yolculuk

Murat Seyfi Memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Eylül 2018 00:20, Son Güncelleme : 11 Eylül 2018 14:49
Rusya'nın Müslüman başkenti Kazan'a yolculuk

Rusya yüzlerce farklı kültürün bir arada yaşadığı büyülü bir mekan. Bu yüzden de coğrafi değişimler ile kültürel değişimlerin nasıl uyum sağladığını kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz. Uzun yıllar hayalimi kurduğum Trans Sibirya yolculuğu için Moskova'dan bindiğim trende ilk durağım Kazan oldu. Kazan sadece Tataristan'ın değil aynı zamanda Rusya'nın Müslüman başkenti olarak da tanımlanır. Bu yüzden farklı kültürlerin zamanı, mekanı ve hafızayı nasıl birlikte paylaştığını gözlemleyebileceğiniz şehirlerden birisidir. Kazan, kültürel zenginliğinin yanı sıra yapılan yatırımlar, üniversiteler ve spor etkinlikleri ile orta Rusya için önemli bir ekonomi kaynağı olarak da görülebilir. Son olarak uluslararası gezi kitaplarında Kazan, Volga'nın İstanbul'u olarak tanımlanıyor.

Nasıl ve Ne zaman Gidilir?

Ben Moskova'dan 10-12 saatlik tren yolculuğu ile ulaştım. Fakat Türkiye'den gidecekseniz THY ve Pegasus gibi firmaların direkt uçuşları bulunuyor. Benim tavsiyem önce ucuz uçak bileti bulabileceğiniz Moskova'ya tek yönlü uçak bileti almanız, Kazan'dan dönüşte ise Volga ve Sochi'yi gezip, Sochi'den gemi ile Trabzon'a geçmeniz. Bu uzun gibi görünen yol güzergahının sizlere yüzlerce yeni deneyim sunacağından emin olabilirsiniz. Ben bu güzergahı tercih etmiştim, keşke tekrar gidebilsem.

Bence her şehir, her mevsimde farklı güzeldir. Ben yaz aylarında gittiğim Kazan'da oldukça rahat bir yolculuk yapabildim. Kış ayları ise biraz fazla soğuk olduğunu belirtebilirim.

Kazan'da Gezilecek Yerler

Tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Kazan şehri, 16. Yüzyıla kadar Türklerin egemenliğinde kalmıştır. Daha sonrasında Hristiyan egemenliğinin sürdüğü bu topraklar 19. Yüzyılda Çarlık Rus kültürü ile tanışmıştır. Buna bağlı olarak da şehirde gezebileceğiniz farklı kültürlere ait mekanlar ve tanışabileceğiniz farklı hayallere sahip birçok insanla karşılaşabilirsiniz...

Kul Şerif Camii

Eğer Kazan uzun bir Rusya yolculuğunuz esnasında uğradığınız herhangi bir durak ise, Kul Şerif Camii'ni gördüğünüzde şok olacaksınız. Yolculuğuma başlarken Kazan'a gideceğimi hiç planlamamıştım. Uzun bir Rus kültüründen sonra bu kadar hoşgörü ve nezaketi içerisinde bulunduran bir mimari ile karşılaştığımda oldukça şaşırdım. Kul Şerif Camii evet dedikleri gibi "Kazan'ın İncisi". Caminin ilk yapılışı 16. Yüzyıllara dayanır fakat Rus Çarı İvan tarafından şehrin işgali esnasında yok edilir ve camiinin kalıntıları kilise inşaatlarında kullanılmak üzere başka şehirlere gönderilir. Olayın anısına 1996 yılında birçok Müslüman ülkeden gelen yardımlar ile tekrar yapılır. Camiinin üst katı ibadet için kullanılırken, alt katı müze olarak kullanılıyor. Camiinin mimari konsepti "Bismillah" sembolünü ortaya çıkartıyor.

Kazan Kremlin

2000 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan Kazan Kremlin içerisinde birçok yapı bulunuyor. Burada 10. Yüzyıldan beri şehrin tarihine ve kültürüne tanıklık yapan tapınaklar, kule ve birçok mimari yapıyı ziyaret edebilirsiniz.

Kazan Sokakları

Kazan'ın şehir merkezi adet bizim İstiklal Caddesi gibi. Boş boş gezip, sokak müzisyenlerini dinleyebileceğiniz karnaval alanı gibi...

Süyümbike Kulesi

Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen bu kule, ismini Tataristan'ın milli kahramanı Tatar Yöneticisi Süyümbike'den almaktadır. Süyümbike kulesi muhteşem mimari tasarımın ötesinde kente ruh katan efsanevi bir hikayeye de sahiptir. Bu hikayeye göre şehri işgal etmek için gelen acımasız İvan'ın, Kazan Hanlığının son Hanbikesi'ne ulaşmak için yapılmıştır...Efsaneyi detaylı anlatmıyorum, umarım Kazan yolculuğunuz esnasında orada hikayenin detaylarını keşfedersiniz.

Ne Yenir?

Kazan'ın işlek caddelerinde birçok fast-food restoranı bulabilirsiniz. Bunların bazıları Hatay usulü döner ve ızgara yapıyor ve hatta birçok lokantada Türk usta ile karşılaşabilirsiniz. Yerel yemek kültürünü keşfetmek istiyorsanız Dobraya Stolava iyi bir tercih olabilir. Tipik Rus yemekleri ile karşılaşabileceğiniz bu restaurantta fiyatlarda oldukça makul. Ben size Volga nehrinden gelen balıkları yemenizi tavsiye ederim. Ayrıca Rus poğaçası Piroşki'nin çeşitli sebzeler ve etler ile kombine edildiği menüleri de deneyebilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber