Bedelli'ye başuracak işçiler tazminat alamıyor

Bedelli askerlikte, çalışanların iş güvencesinin sağlanması amacıyla getirilen 'ücretsiz izne ayrılması' uygulaması, çalışanların kıdem tazminatı almalarını engellemektedir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Eylül 2018 15:00, Son Güncelleme : 13 Eylül 2018 14:56
Bedelli'ye başuracak işçiler tazminat alamıyor

Bilindiği üzere bedelli askerlik konusuna ilişkin düzenleme yapılırken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş'un yapmış olduğu açıklamada çalışanların iş güvencesinin sağlanması için 'askerlik süresince ücretsiz izinli sayılması' uygulaması getirilmiştir. Bu doğrultuda 1111 sayılı Kanunun geçici 55. maddesinde " Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar. " şeklinde düzenleme yapılmıştır. Bu düzenleme esasında işçilerin iş güvencesini sağlamak, asker dönüşü tekrar görevine devam edebilmesini temin etmek amacıyla yapılmış bir düzenlemedir.

İşçilerin, geçmiş yıllarda da olduğu gibi, askerlik gibi zorunlu bir görev nedeniyle görevinden ayrılmaları durumunda İş Kanunu kapsamında hak ettikleri kıdem tazminatı alabiliyorlardı. İş Kanunundaki işçinin lehine olan düzenlemeler, işçinin temel hakları olup, bu temel haklar açıkça kanuni bir düzenlemeyle sınırlandırılmadığı müddetçe geçerliliği devam etmesi gerekmektedir. Bedelli askerlik düzenlemesinin yapıldığı torba kanunda işçinin tazminat hakkını kısıtlayan herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu doğrultuda, bedelli askerlik kanununda geçen 'ücretsiz izinli sayılması' düzenlemesi ile işçinin İş Kanunu'ndan hak ettiği kıdem tazminatının almasını engellemek işçinin haklarını teminat alan Kanun'un özüne uygun olmayacaktır.

Öte yandan, bazı kamu kurumları bedelli askerliğe başvuracak işçilerin, İş Kanunu'ndan doğan tazminat hakkını, 1111 sayılı Kanunu'nun 55. maddesindeki düzenlemeyi gerekçe göstererek, 'tazminat verilmemesine' şeklinde görüş bildirdikleri görülmektedir. Bu durum birçok işçinin İş Kanunu'ndan doğan tazminat haklarını kısıtlamaktadır. Ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği bu dönemde, özellikle uzun yıllar çalışma süresi olan işçilerin hak ettiği kıdem tazminatını alarak askere gitmeleri, işçiyi, çalışanı koruyan bir yaklaşım tarzı olacaktır.

Örnek Görüşler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber