Sigaranın dumanı inme riskini yüzde 30 artırıyor

Sigara içmese bile sigara dumanına maruz kalan kişilerde inme riski yüzde 30 artıyor. Yaşam tarzınızı değiştirerek bu riski yüzde 90 oranında önlemek mümkün

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 15 Eylül 2018 09:15, Son Güncelleme : 15 Eylül 2018 09:16
Sigaranın dumanı inme riskini yüzde 30 artırıyor

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, kollar ve bacaklarda güç kaybı, konuşmada ani güçlük veya konuşulanı anlamama durumunda inmeden şüphelenilmesi ve 4,5 saat içinde müdahale edildiği takdirde tamamen iyileşme şansının çok daha yüksek olduğunu açıkladı. İnme nedeniyle ülkemizde her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, elektronik sigaranın da sigara alışkanlığı kazanmaya yönelik motive ettiğini ve dolayısıyla inme riskini arttırdığını belirterek "Sigara içmese dahi sigara dumanına maruz kalanlarda inme riski yüzde 30... Yaşam tarzı değişiklikleri ile inme yüzde 90 oranında önlenebiliyor. Dünyada 27 milyon kişi inme geçiriyor ve 6 milyon insanı bu nedenle kaybediyoruz. Ülkemizde de TÜİK raporlarına göre yaklaşık her yıl 40 bin insanımız inme nedeniyle can veriyor. Bu trafik kazalarından ve tüm kanser türlerinden çok daha ön planda olan, sayı olarak çok fazla can yakan bir durum" dedi. Türkiye'de inmenin bölgesel olarak görülme sıklığına da değinen Prof. Dr. Öztürk, "Ülke olarak beslenme alışkanlıklarımız çok farklı ama yapılmış istatistiklerde şaşırtıcı sonuçlar da var. Örneğin Karadeniz Bölgesi'nde kan yağlarının daha yüksek olduğunu görebiliyoruz. İç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere tüm Türkiye'de obezitenin artmakta olduğunu görüyoruz. Bunda aslında geleneksel beslenme tarzımız değil de fast-food tarzı beslenme çok ciddi bir tehlike yaratıyor" diye konuştu.

Damar tıkanıklığı nedeniyle inme geçirenlerde artık anjiyo yoluyla pıhtının alınabildiğini söyleyen Prof. Dr. Özcan Özdemir ise şöyle devam etti: "Pıhtı alındıktan sonra hastaların yüzde 50-60'ı yaşamlarını bağımsız olarak sürdürebiliyorlar. Yılda ortalama 175 bin inme vakası görülüyor. İnmeye bağlı ölümler yüzde 20 civarında. Hastaların yüzde 40'ı da engelli olarak hayatına devam ediyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber