Partiler, Alevileri memnun edemedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Haziran 2007 05:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22Temmuz'da yapılacak seçimlerde CHP, AKP ve MHP, çok sayıda Alevi kökenli adaya listelerinde yer vermesine rağmen Alevi derneklerini memnun edemediler.

Dernekler, listesinde 100 Alevi kökenli adaya yer veren CHP'ye tepki gösterdi. Dernek temsilcileri, adayların çoğunun seçilemeyecek sıradan gösterildiğini iddia ediyor. Aleviler bağımsız aday olma yolunda.

CHP listesinde 100'ün üzerinde Alevi kökenli aday yer aldı. Alevi örgütlerinin temsilcileri, sayının yanı sıra listelerdeki sıralamanın da istedikleri gibi olmadığını söylüyor. CHP'den son dakikada aday adaylığını geri çeken Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, "CHP'den destek geri çekilebilir" dedi. "CHP listelerinde Alevi örgütlülüğünden tek bir Alevi yok, var olanlar Baykal'ın Alevileridir" diyen Geçmez, partiyle ilişkilerini yeniden gözden geçirebileceklerini kaydetti.

"ALEVİ KIRIMI"

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, "Deniz Baykal, 'biz etnik ve dinsel görüntüyü ulusal bir çizgiye kavuşturduk' beyanıyla 'biz bu partide Kürt kimliği ve Alevi kimliğini koruyanları istemiyoruz' mesajını vermek istiyor" dedi. Alevilerin istenmedikleri yerde kalmayacakları belirten Öker, Baykal'ın "Alevi kırımı" yaptığını da savundu. Yol TV Genel Yayın Yönetmeni ve CHP İstanbul 3. Bölgeden aday adayı olan Necdet Saraç da listeyi "CHP Alevi kimliğini telaffuz edenlere kapılarını kapattı" diyerek yorumladı. Saraç kendisi gibi Alevi örgütlülüğünden gelen "Hıdır Temel, İsmail Ateş, Necati Şahin, Ali Turan İldem gibi isimlere CHP aday listelerinde yer vermedi. CHP içinde yer alan Ali Rıza Gülçiçek, Muharrem Kılıç ve Türkan Miçoğulları gibi Alevilerin sorunlarını gündeme getiren milletvekillerinin de bu seçimde aday listelerinden çıkarıldığını" kaydetti.

Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özer listeyi "Beklediğimiz gibi değil" diyerek yorumladı. Araştırmacı Ali Yıldırım, CHP'nin listeleri için "Bomba gibi düştü, bir güç olarak Alevi örgütleri kaale alınmamış, Alevileri incitmiştir" dedi. Cemal Şener ise Deniz Baykal'ın Aleviciliği siyasette bir taş gibi kullananlara karşı doğru yaptığını ifade ediyor: "Daha çok Alevinin siyasette temsil edilmesini isteriz. Ama Alevi oldukları için değil, memlekete hizmet edebilecek insanlar oldukları için seçilirlerse."

BAĞIMSIZ ADAY OLACAKLAR

CHP'nin listelerinde Alevi örgüt temsilcilerine yeterince yer vermediğini düşünen bir grup ise bağımsız aday olma kararı aldı. Ankara 1. Bölge'den aday olan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski Başkanı Necati Yılmaz, "CHP'ye muhtaç kalmadan kendi adaylarımızı seçtirebileceğimizi göstereceğiz" dedi. İstanbuldan aday olan Muhterem Aktaş ise "Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz" ifadesini kullandı. MHP'de ise Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı Genel Başkanı Timur Ulusoy İstanbul'dan, Cem TV ortaklarından Ebuzer Özgür Çakmak İzmir'den, Hasan Süzer'in kızı Cennet Teker ise İstanbul'dan aday gösterildi. AKP ise İstanbul'dan Reha Çamuroğlu'na, Tunceli'den ise eski milli atlet Haydar Doğan ve Kevser Fatime Akyürekli aday oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber