'Uyandıktan sonraki ilk 3 saat spor yapmayın'

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Köksal, "Kalp, şeker ve tansiyon hastaları için spor, uyanır uyanmaz yapılacak ilk iş olmamalı" uyarısında bulundu. Prof. Dr. Cengiz Köksal, sabah hemen uyandıktan sonraki ilk 3 saat içerisinde spor yapmanın da riskli olduğunu belirtti

Haber Giriş : 16 Eylül 2018 19:28, Son Güncelleme : 16 Eylül 2018 21:17
'Uyandıktan sonraki ilk 3 saat spor yapmayın'

Bezmialem Dragos Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Üyesi Prof.Dr. Cengiz Köksal, 45 dakikadan az, düzenli, düşük tempolu koşu veya tempolu yürüyüşün kalbe dost olduğunu belirterek "Tansiyon, şeker gibi kronik hastalıklarla beraber kalp-damar hastalarının spor yaparken vücudunu dinlemesi gerekiyor. Şeker hastalarının sabah aç karna spor yapmaları hipoglisemiye (düşük kan şekeri) neden olabilir. Öte yandan yüksek tansiyon, çarpıntı veya kalp rahatsızlığı olanlar için spor yapılacak doğru zaman, sabah saatleri olmayabilir" uyarısında bulundu.

UYANDIKTAN SONRAKİ İLK 3 SAATE DİKKAT!

Prof. Dr. Cengiz Köksal, sabah sporunun etkisini ise şöyle açıkladı:

"Sabah hemen uyandıktan sonraki ilk 3 saat içerisinde vücut için önemli bir hormon olan adrenalin en yüksek seviyededir. Adrenalin yüksekliği kalp ritmini artırır ve kan basıncını yükseltir. Ayrıca sabahın erken saatlerinde kan damarlarında daha fazla pıhtı oluşma riski vardır. Bunun da nedeni vücutta fibrinolitik sistem dediğimiz; pıhtıyı parçalayan sistemin aktivasyonunun sabah en düşük seviyede olmasıdır. Bu bilgiler ışığında sabah uyandıktan sonraki ilk 3 saat içerisinde spor yapmanın, kalp krizi riskini artırdığını söylemek mümkün."

EN DOĞRU ZAMAN KİŞİYE UYGUN ZAMAN

Günün hangi saatlerinin spor için uygun olduğu konusuna açıklık getiren Prof.Dr. Cengiz Köksal, "Yapılan laboratuvar çalışmaları öğlen veya akşamüstü yapılan sporun daha faydalı olacağını gösterse de bu konuda yapılan araştırmalarda fikir birliği yok. En doğrusu, spor için doğru zamana kişi özelinde karar vermektir" diye konuştu.

SPOR YAPARKEN VÜCUDUNUZU DİNLEYİN

"Vücudunuzun sabah sporuna verdiği cevap önemli" diyen Prof.Dr. Cengiz Köksal, "Her halükarda sabahları ağır spor yapmaktan kaçınılmalı. Asla spor yaparken kendinizle yarışmamalı ve sürekli vücudunuzu dinlemelisiniz. Buna rağmen eğer spor sırasında veya sonrasında çarpıntınız oluyor veya kan basıncınız yükseliyor ise sabah sporu sizin için zararlı olabilir. Sonuç olarak eğer belli bir yaşta, şeker hastası, kalp hastası veya kalp-damar hastalıkları açısından risk grubunda iseniz sabah spor yapmak mı yoksa 1-2 saat daha kaliteli uyumak mı konusundaki tercihinizi uykudan yana kullanmanızı öneririm."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber