AKP'de Gül'e yakın isimlere veto

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 06 Haziran 2007 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Temmuz seçimlerine iktidar partisi olarak giren AKP'de Recep Tayyip Erdoğan, politikalarına yön verecek 'kurmay takımını korudu. AKP, Ertuğrul Günay, Zafer Üskül, Haluk Özdalga gibi isimlerle merkezin

soluna bile geçtiği imajını yaratmaya çalışırken, eski teknokrat ekibini de aday yaparak 'çalışma tarzını' değiştirmeyeceğini ortaya koydu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, milletvekili aday listelerini hazırlarken ilginç dengeler de gözetti.

Başbakan Erdoğan'ın esas belirleyici olduğu AKP'nin aday listesinde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e yakınlığıyla bilinen bazı isimlerin aday gösterilmemesi dikkati çekti. Refah ve Fazilet partileri döneminden beri Gül'e yakın isimler Azmi Ateş, Tevhid Karakaya, Mustafa Baş, Nurettin Aktaş, Abdullah Torun, Abdullah Çalışkan, Ali Sezal, Cavit Torun, Recep Garip ve Hacı Biner gibi isimler liste dışı kaldı. Gül'e yakın bir diğer isim TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç da aday gösterilmedi.

Erdoğan'ın ince ayarları

Mersin'de sosyal demokrat ve milliyetçi oylardaki yükselişi dikkate alan Erdoğan, bu ilden milletvekili olan Kürt kökenli Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ı aldı ve MHP kökenli Kürşad Tüzmen'i ilk sıraya koydu. Sosyal demokratlardan oy alabilmek için de öğretim üyelisi sol kökenli Prof. Zafer Üskül'ü ikinci sıraya koydu. Ali Er üçüncü sıraya konarak yörük oyları hedeflendi. Erdoğan, Dengir Fırat'ı da Kürt oylarının alınabilmesi için Adana'ya kaydırdı. Erdoğan, CHP'den transfer ettiği Ağrı vekili Naci Aslan'ı silerken ANAP'lı eski bakan Yaşar Eryılmaz'ı listenin başına koydu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber