İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yabancı dil öğretim görevlisi ihtiyacı nasıl karşılanacak?

Öğretim elemanı alım yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yabancı dil öğretim görevlilerine de tezli yüksek lisans şartı getirilmiş olması özellikle yeni kurulan üniversitelerde ihtiyacı karşılamada zorluk yaratabilir!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Eylül 2018 10:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Yabancı dil öğretim görevlisi ihtiyacı nasıl karşılanacak?

Bilindiği üzere, 07 Haziran 2018 tarihli haberimizde; Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalara Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikle Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi alımlarında önemli düzenlemeler yapıldığını sizlerle paylaşmıştık.

Söz konusu yönetmeliğin 7 nci maddesinin 3 üncü fıkrasının (a) bendinde; "Rektörlüğe bağlı bölümler dahil olmak üzere lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak" şartı getirilmiştir.

Düzenleme yapılmadan önce yabancı dil öğretim görevlilerinin sadece lisans mezunu olması yeterliydi. Ancak, yakın zamanda yapılan bu değişiklik sonrasında yabancı dil alanında alınacak öğretim görevlilerine aynı zamanda alanlarında (dil alanında) tezli yüksek lisans şartı getirildi.

Fakat getirilen bu düzenleme özellikle yeni kurulan üniversitelerde henüz akademik kadronun tamamlanmamış olması ve isteğe bağlı/zorunlu hazırlık sınıflarının gün geçtikçe üniversitelerde artması sebebiyle ihtiyacın karşılanmasında zorluklar yaşatmaktadır.

Diğer taraftan, yabancı dil alanında mezun olan adayların büyük çoğunluğunun özellikle eğitim bilimleri alanında lisansüstü eğitime devam etmesi sebebiyle, kendi alanında kariyerine devam eden yabancı dil mezunlarını bulmak güçlüğü de ortaya çıkmaktadır.

Bu kapsamda, yönetmeliğin getirdiği bu yeni düzenlemenin özellikle yeni kurulan üniversiteler açısından tekrar değerlendirilerek eskisi gibi yabancı dil öğretim görevlisi alımlarında sadece lisans mezuniyeti şartının aranmasının daha faydalı olacağını değerlendiriyoruz.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber