YÖK'ten öğretim elemanı atamalarıyla ilgili 2. yazı

Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan düzenleme sonucunda öğretim elemanı atama işlemleri ile ilgili üniversitelere yeni bir yazı gönderdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Eylül 2018 09:33, Son Güncelleme : 19 Eylül 2018 15:48
YÖK'ten öğretim elemanı atamalarıyla ilgili 2. yazı

Hatırlanacağı üzere, 13 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 17 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci maddesi ile 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 11 inci maddesine "Öğretim elemanı kadrolarına, devlet yükseköğretim kurumları bünyesindeki birimler, önlisans, lisans ve lisansüstü programların sayısı, niteliği ve öğrenci sayıları ile yükseköğretim kurumunun eğitim-öğretim dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan norm kadro yönetmeliğine göre ilgili devlet yükseköğretim kurumunca atama yapılır." hükmü eklenmişti.

Bununla birlikte, bahsi geçen norm kadro yönetmeliği 60 gün içerisinde yürürlüğe konulacak olup, yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar yükseköğretim kurumlarına atama yetkisi verildi.

Ancak, konu hakkında Yükseköğretim Kurulu tarafından yükseköğretim kurumlarına gönderilen 15 Eylül 2018 tarihli yazıda açıkladığımız üzere; bazı istisna durumlar hariç olmak üzere atama işlemi tesis edilmemesi istenmişti.

Bu defa, bahsi geçen yazı revize edilerek Yükseköğretim Kurulu tarafından yeniden yükseköğretim kurumlarına gönderildi.

Bu kapsamda, bundan sonra üniversitelerde öğretim elemanı kadrolarının ilan ve atama işlemleri aşağıdaki esaslara göre yürütülecektir;

1- 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Yükseköğretim Kurulunun izni olmadığı sürece üniversitelerin atama yapacağına dair yetki mülga olduğundan, üniversiteler bünyesinde "İZİNLİ" veya "İZİNSİZ" her ne durumda olursa olsun norm kadro yönetmeliği yayımlanana kadar mevcut serbest öğretim üyesi kadroları (Profesör, Doçent, Doktor Öğretim Üyesi) ilan edilerek atama yapılabilecektir.

2- Diğer taraftan, ilan edilebilecek kadrolar ilgili anabilim dallarında boş bulunan kadrolar olabilecektir. İhtiyaç duyulan kadronun başka bir anabilim dalına aktarılarak ilan edilebilmesi için yetki 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 6 ncı maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca üniversitelerin teklifi dikkate alınarak Yükseköğretim Kuruluna verilmiştir. Bu bakımdan, kadro aktarma işlemleri yine YÖK tarafından yapılacaktır.

3- Öğretim elemanı kadrolarına atama işlemlerinin, 2 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yer alan hükümler doğrultusunda yürütülmesi mümkündür.

Son olarak, halihazırda bir akademik kadroya başvurarak kazanmış, ancak güvenlik soruşturması, nakil geçiş süreci vb. durumlardan dolayı atama işlemi devam edenleri etkileyen bir durum bulunmamaktadır. İlgililerin atamaları mevcut işleyişe göre sonuçlandırılacaktır.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber