Siyasi partilerin iki günü kaldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Haziran 2007 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 23. dönem milletvekili genel seçimine ilişkin belirlediği seçim takvimine göre, milletvekili aday listelerini 4 Haziran Pazartesi günü YSK'ya veren siyasi partilerin, listelerdeki eksiklikleri tamamlamaları için 2 günleri kaldı.

Seçim takvimine göre, siyasi partiler, milletvekili aday listelerini 4 Haziran Pazartesi günü YSK'ya teslim etti. Bağımsız aday olacakların il seçim kurullarına yapacakları başvurular da aynı gün sona erdi.

YSK, siyasi partilerin milletvekili aday listelerini incelemeye başladı.

Siyasi partilerin, YSK'nın belirttiği eksiklikleri 8 Haziran'a kadar tamamlaması gerekiyor.

Seçim takvimine göre, dün sandık kurullarının oluşum işlemleri de tamamlandı. Oluşumda görev alanlara ilgili hususlar bildirilecek ve seçim işlerinde görevlendirilecekler eğitime alınacak.

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ

Takvime göre, bundan sonraki süreç şöyle işleyecek:

-8 Haziran Cuma: Siyasi partilerin aday listelerindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.

-9 Haziran Cumartesi: Milletvekili geçici aday listeleri YSK tarafından incelenecek. Listeler ilgili il seçim kurulu başkanlıkları ile radyo, televizyon ve Resmi Gazetede yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek. Gümrük kapıları ilçe seçim kurullarının oluşturulması tamamlanacak.

-10 Haziran Pazar: Milletvekili geçici aday listeleri, radyo televizyon ve Resmi Gazete'de yayımlanacak. Geçici aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) il seçim kurulları tarafından mahallinde alışılmış usullerle ilan edilecek. Geçici adaylar ilgili il ve YSK tarafından doğrudan incelemeye alınacak. Bu adaylara karşı yapılacak itirazlar başlayacak ve incelenecek. Gümrük kapılarında görev yapacak sandık kurulları oluşturulacak çalışmalarına başlayacak.

-11 Haziran Pazartesi: Geçici aday listelerine yapılacak itirazların son günü.

-12 Haziran Salı: Gümrük kapıları sandık kurullarının oluşturulması tamamlanacak ve ilgililere tebliğ edilecek. Geçici adayların ilgili il seçim kurullarınca incelenmesi sona erecek. Geçici aday listelerinde il seçim kurullarının incelemeleri sonucunda meydana gelen noksanlık ve aykırılıklar; il seçim kurullarınca ilgili adayla, siyasi parti il başkanlığına ve ilgili siyasi parti genel merkezine de iletilmek üzere YSK'ya bildirilmesinin son günü.

İTİRAZLARIN SON GÜNÜ

-13 Haziran Çarşamba: İl seçim kurullarının milletvekili aday listelerine yapılan itiraz üzerine verdikleri kararlara karşı YSK'ya itirazların son günü.

-15 Haziran Cuma: Milletvekili geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına yapılan itirazlar üzerine bu kurullarca verilen kararlara yapılan itirazların YSK'ca karara bağlanmasının son günü.

Milletvekilliği geçici adaylığından istifa edenlerin, YSK'ya bildirilmesinin son günü. İstifa, itiraz veya inceleme üzerine adaylıktan çıkarılanlar nedeniyle ortaya çıkan aday eksilmeleri tamamlanacak ve YSK'ca siyasi partilere bildirilecek.

-17 Haziran Pazar: Aday listelerinde meydana gelen eksikliklerin, ilgili siyasi partilerce tamamlanarak, YSK'ya bildirilmesinin son günü.

KESİN ADAY LİSTELERİ

-19 Haziran Salı: YSK'ca milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibariyle ilan edilmek üzere; il seçim kurullarına, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda yayınlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek. Seçim çevrelerine ilişkin kesin aday listeleri il seçim kurullarına gönderilecek. YSK tarafından birleşik oy pusulası basımına; basım tamamlandıkça bir plan dahilinde dağıtımına başlanacak. Gümrük kapılarında kullanılacak oy pusulalarının basımı ve diğer araç ve gereçlerle birlikte ilgili seçim kurullarına gönderilmesine başlanacak.

-20 Haziran Çarşamba: Milletvekili kesin aday listeleri (bağımsızlar dahil) radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek. İl seçim kurullarınca milletvekili seçimine katılan siyasi partilerin adayları ile bağımsız adayları gösteren listelerin mahalli imkanlarla bastırılması veya fotokopi yolu ile çoğaltılmasına başlanacak.

Bitirilenler ilçe seçim kurullarına teslim edilecek. Bağımsız adayların oy pusulalarını il seçim kurullarına vermelerinin son günü.

GÜMRÜK KAPILARINDA OY VERME

-25 Haziran Pazartesi: Gümrük kapılarında oy verme işlemlerine başlanacak.

-8 Temmuz Pazar: Seçimlere katılan siyasi partilerin radyo ve televizyon propagandası için başvurularının ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcilerin YSK'ya bildirilmesinin son günü.

-10 Temmuz Salı: Siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda sıralarının belirlenmesi için YSK'da kura çekilecek.

-11 Temmuz Çarşamba: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak ve dağıtılamayanlar ilgili ilçe seçim kurulu başkanlarına teslim edilecek. Alınmayan seçmen bilgi kağıtları, oy verme gününde sahipleri tarafından istenildiğinde verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

-12 Temmuz Perşembe: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

-15 Temmuz Pazar: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

-16 Temmuz Pazartesi: Görevlilerle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak.

-17 Temmuz Salı: Taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen listeleri kesinleştirilecek.

-18 Temmuz Çarşamba: İlçe seçim kurulları, malzeme torbalarını sandık kurulu başkanlıklarına teslim edecek ve göreve hazır duruma getirilecek.

-21 Temmuz Cumartesi: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.

-22 Temmuz Pazar: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'de sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber