Çelik: Yeni rektör atamalarının meşruiyeti tartışılır

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Haziran 2007 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından geçtiğimiz günlerde 15 yeni üniversiteye yapılan rektör atamalarının meşruiyetinin tartışılacağını belirterek, "Bir oy almış olan yani sadece kendi oyunu almış olan bir öğretim üyesini rektör tayin ediyorsunuz bunu kime nasıl anlatabilirsiniz?" dedi.

Bakan Çelik, Anadolu Öğretmen Liseleri'nde görev yapan öğretmenlerin eğitimine ilişkin protokol imza töreni sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çelik, geçtiğimiz haftalarda 15 yeni üniversiteye yapılan rektör ataması ile ilgili bir soru üzerine; "Ben bir basın bildirisi yayınlamıştım ve orada şunu söylemiştim: Kimse yasalardan ve Anayasa'dan almadığı bir yetkiyi kullanamaz kullanmamalı. Hukuk devletinde bu olmaz. " diye konuştu.

2547 sayılı yasayı hatırlatan Çelik, söz konusu kanunun 123. maddesinde kurulmuş ve bütün organları şekillenmiş olan bir üniversiteye nasıl rektör atanacağı ile ilgili düzenlemenin yapıldığını belirterek, "Buna göre atamalar yapılmaktadır. Burada bir problem yok. Ancak yeni kurulan üniversitelere nasıl atama yapılacağı ile ilgili hüküm mevcut değildir. Böyle bir hüküm olmadığı için de bu şekilde bir atama yapıldığı zaman, bu yasalardan ve Anayasa'dan alınmamış bir yetkinin kullanımı anlamına gelir. Elbetteki meşruiyeti tartışılır" dedi.

"Nasıl ki bir çok icraatın meşruiyeti tartışılırsa bunun da meşruiyeti tartışılır " diyen Çelik şöyle devam etti: "15 üniversiteye yapılan rektör atamasının meyruiyeti bundan sonra da tartışılacaktır. Çünkü bir oy almış olan yani sadece kendi oyunu almış olan bir öğretim üyesini rektör tayin ediyorsunuz, bunu kime nasıl anlatabilirsiniz? Kim bunu doğrulayabilir? Bunun doğru olduğunu kim söyleyebilir? Yapmış olursunuz ama bunun meyruiyeti tartışılır."

Yeni kurulan üniversitelere rektör ataması ile ilgili yasal düzenlemeler yapıldığını anımsatan Çelik, "Bunların bir kısmı Anayasa Mahkemesi'nden geri döndü. Son olarak bir düzenleme daha yaptık ama Meclis tatile girdiği için yetişmedi. 17 üniversiteye tedviren atama yapıldı. Daha önce tedviren atama ile ilgili görüşlerimi de söylemiştim. Ancak geçici vadede bu üniversitelerdeki iş ve işlemlerin yürütülmesi için şüphesiz ki görevlendirme yapılabilir. Ancak kalıcı rektör ataması ile ilgili geçmişte söylediklerimi bugün de tekrarlıyorum." şeklinde konuştu.

Çelik, milletvekili listelerinde Ali Coşkun dahil bazı vekillerin liste dışı kalması ile ilgili başka bir soru üzerine ise; konu ile ilgili bir değerlendirme yapmak istemediğini söyledi. Her dönemde Meclis'te belli oranlarda yenilenmeler yaşandığını belirten Çelik, "Meseleyi o çerçevede değerlendirmek gerekir" dedi.

Çelik, bir küskünler hareketi olabileceği yönünde yapılan yorumların hatırlatılması üzerine de, "Kim ne yapar ne yapmaz bunun sorumlusu ben değilim. Doylayısıyla bunu yönlendirecek konumda da değilim" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber