İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Anavatan ve DP aday bulmakta zorlanıyor

Haber Giriş : 06 Haziran 2007 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu'nun, siyasi partilerin sunduğu aday listeleri üzerindeki incelemeleri devam ederken, partilerin listelerdeki boşluk ve eksiklikleri doldurmak için de iki gün süresi kaldı. Eksiklikleri tamamlamak konusunda ise, son anda birleşmekten vazgeçen merkez sağ büyük sıkıntı yaşıyor.

Hem birleşme hayallerinin suya düşmesi hem de zaman darlığı, DP ve Anavatan'da aday sıkıntısı yaşanmasına yol açtı. Anavatan ve DP, boş bıraktıkları iller ile listelerde yerlerini beğenmeyerek istifa edenlerin yerlerini doldurmaya çalışıyor.

Siyasi partilerin 4 Haziran'da aday listelerini sunmalarının ardından YSK, adayları mercek altına aldı. Aday listelerindeki boşluk ve eksiklikleri tamamlamak için belirlenen süre ise 8 Haziran Cuma günü doluyor. Bu konuda en büyük sıkıntıyı son anda birleşmekten vazgeçen ve bunun sonuçları aday listelerine de yansıyan merkez sağ yaşıyor.

ANAVATAN VE DP ADAY BULMAKTA ZORLANIYOR

DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu arasında 5 Mayıs'ta üzerinde uzlaşılan birleşme protokolüne rağmen, 22 Temmuz seçimleri öncesinde tek çatı altında toplanmayı başaramayan Anavatan ve DP'de, listelerin tamamlanması için çalışmalar devam ediyor. Birleşme hayalinin suya düşmesi kamuoyunda tanınan pek çok ismin merkez sağdan uzaklaşmasına yol açarken, zaman darlığının da iki partinin aday sıkıntısı yaşamasına yol açtığı kaydediliyor. DP, 4 Haziran'da sunduğu listede 24 ilde boşluk ve eksiklikler bırakmıştı. Anavatan da da yine pek çok ilde eksiklikler bulunurken, yaşanan istifalarla boşalan adaylıkların da yine iki gün içinde doldurulması gerekiyor. Her iki partide, aynı zamanda yerini beğenmeyip istifa eden isimleri ikna etmeye çalışıyor. DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın, listedeki yerini beğenmeyerek hem partiden istifa eden hem de adaylıktan çekilen Saffet Arıkan Bedük'ü ikna etmeye çalıştığı ancak başarılı olamadığı kaydedildi.

YSK TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?

Aday listelerindeki eksiklerin en geç 8 Haziran'a kadar tamamlanmasının ardından YSK, 9 Haziran'da geçici aday listelerini inceleyecek. Listeler ilgili il seçim kurulu başkanlıkları ile radyo, televizyon ve Resmi Gazetede yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek. Gümrük kapıları ilçe seçim kurullarının oluşturulması tamamlanacak. 10 Haziran Pazar günü ise milletvekili geçici aday listeleri, radyo televizyon ve Resmi Gazete'de yayımlanacak. Geçici aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) il seçim kurulları tarafından mahallinde alışılmış usullerle ilan edilecek. Geçici adaylar ilgili il ve YSK tarafından doğrudan incelemeye alınacak. Bu adaylara karşı yapılacak itirazlar başlayacak ve incelenecek. Gümrük kapılarında görev yapacak sandık kurulları oluşturulacak çalışmalarına başlayacak.

SON SÖZÜ YSK SÖYLEYECEK

Aday listelerinde yer alan bazı isimlerin adaylığı konusunda ise YSK son sözü söyleyecek. Bunlar arasında Yüce Divan'da yargılanan Mesut Yılmaz, Kayıp Trilyon Davası nedeniyle yargılanan Necmettin Erbakan, Küre ve Sauna sanığı İbrahim Tatlıses, eski DEP milletvekilleri, enerji ihaleleri nedeniyle milletvekilliğinden istifa eden Cemal Kaya, Mesut Yılmaz gibi suçlu bulunmasına rağmen Yüce Divan tarafından davası şartla salıverme kapsamına alınan Yaşar Topçu, Susurluk'tan yargılanan Sedat Edip Bucak gibi isimler bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber