Erdoğan, 'sivil anayasa'yı hazırlayacak kadroyu kurdu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Haziran 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'nin adayları arasında hukukçu ağırlığı dikkat çekiyor. Listedeki 550 kişiden 93'ü hukuk kökenli isimlerden oluşuyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 'sivilleşme, demokrasi, hukukun üstünlüğü' gibi kavramları öne çıkaran bu isimleri listenin üst sıralarına yerleştirdi. Bu durum, "Erdoğan, 12 Eylül döneminde hazırlanan Anayasa'yı sivilleştirmeyi hedefleyen kadro ile seçime giriyor." yorumlarına yol açarken, Ertuğrul Günay, Prof. Dr. Zafer Üskül, Ayşe Bahçekapılı, Hüsnü Tuna gibi isimlerin yeni dönemde önemli görevler üstlenmesi bekleniyor.

AK Parti'nin yeni dönemdeki en önemli misyonu olarak 'daha sivil ve demokratik bir anayasa ile yüksek yargı ile yaşanan sorunların giderilmesi' gösteriliyor. İktidarda kaldığı 5 yıllık süre içerisinde AK Parti en fazla yargıda zorlandı. Hükümetin birçok kararname ve ataması Köşk ile birlikte yargıdan döndü. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı da Anayasa Mahkemesi'nin '367 kararı' sonucu gerçekleşmedi.

Tek başına iktidarı hedefleyen Başbakan Erdoğan, listeler hazırlanırken birikimli ve reform zihniyetine sahip hukukçulara özel ilgi gösterdi. 150'nin üzerinde milletvekilinin tasfiye olduğu listede Prof. Dr. Burhan Kuzu, Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, Hakkı Köylü, Bekir Bozdağ, Sadullah Ergin ve Haluk İpek gibi isimler yerlerini korudu. Partiye yeni katılan isimlerin önemli bir bölümünü de hukuk nosyonuna sahip isimler oluşturdu. Erdoğan'ın bizzat davet ettiği CHP eski Genel Sekreteri Ertuğrul Günay ile Prof. Dr. Zafer Üskül, 1982 Anayasası'nın değişmesini her fırsatta dile getiren isimler. Üskül, Türkiye'de demokratik standartların yükseltilmesine ilişkin TÜSİAD'a rapor da hazırlamıştı. Günay ve Üskül gibi sosyal demokrat kökenden gelen bir diğer hukukçu da Ayşe Bahçekapılı. İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman'ın tavsiyesi ile siyasete giren Bahçekapılı, Çağdaş Hukukçular Derneği'nde yöneticilik yaptı. 30 yıllık avukat olan Bahçekapılı'nın da öncelikleri arasında 'sivil anayasa' bulunuyor. Muhafazakar kesimin yakından tanıdığı Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna da seçilmesi garanti yerden (Konya 6. sıra) aday gösterildi.

Kamuoyunda çok fazla tanınmayan iki bayan hukukçu da listelerin üst sıralarında yer buldu. Avukat Fatoş Gürkan, Adana 4. sıraya konulurken, Konya'da 5. sıra yine sürpriz bir bayan avukata ayrıldı. Konya Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Şehit Anneleri Derneği'nde denetçi olan Ayşe Türkmenoğlu, yeni dönemin hukukçu isimlerinden olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber