İmam Hatipliler'den YÖK raporuna tepki

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Haziran 2007 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Başkanı Ahmet Ağırbaşlı, YÖK tarafından hazırlanan ?Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi' konulu 250 sayfalık rapora tepki gösterdi.

Hazırlanan raporun bilimsel olmadığını öne süren Ağırbaşlı, ?YÖK İmamhatip liselerini sakıncalı okullar olarak göstermeye çalışıyor. Atatürk'ün çıkardığı Tevhid-i Tedrisat Kanunu olmasa İmamhatip liselerini kapatacaklar? iddiasında bulundu. Ağırbaşlı, toplantıda İstanbul Önder İmamhatipliler Derneği'nin Eski Başkanı İbrahim Solmaz'ın ?Diğer okullarda fuhuş ve uyuşturcu var. İHL'lerde bunlar yok.' açıklamasını da eleştirerek, ?Böyle söylemleri bir Müslüman söyleyemez? dedi.

Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Selçuk Otel'de düzenlediği basın toplantısında YÖK'ün hazırladığı rapora tepki gösteren Ağırbaşlı şunları söyledi:

?İmamhatip liseleri ile ilgili, kuruluşundan bu yana her türlü söz söylendi. İmamhatiplerin kuruluşu bu milletin isteği ile olmuştur. 1997 yılına kadar imimhatipler en yüksek seviyesine yükselmiştir. Öğrencileri, başarıdan başarıya koşmuştur. Ama bazı mihraklar, imamhatiplerin yükseliş trendini hazmedemediler. Halbuki imamhatip okulları anayasal bir kuruluştur. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlıdır. YÖK, yıllarca imamhatip liselerinin önünü kesmeye çalışmıştır. YÖK tarafından ?Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi' konulu bir rapor hazırlanmıştır. İlim yuvalarının başı olan YÖK, daha bilimsel bir rapor hazırlamalıydı. Rapordaki bilgilerin çoğu köşe yazarlarından alıntılar. İnsan buna üzülüyor. İlim yuvası daha özverili ve gerçeklere dayanan bir rapor hazırlamalı.?

?LAİKLİK DİN DÜŞMANLIĞI DEĞİL'

Raporda imamhatip liselerinin sayısının fazlalığının öne çıkarılmasını eleştiren Ağırbaşlı şöyle devam etti:

?Atatürk'ün Tevhid-i Tedrisat Kanunu olmasa imamhatipleri kapatacaklar. İmamhatipleri Atatürk'ün çıkardığı bu kanun olduğu için kapatamıyorlar. Tamamen ideolojik yaklaşıyorlar. Laiklikle yaklaşıyor. Halbuki laiklik, dinin devlet işlerine karışmaması, devletin de dinin işlerine karışmamasıdır. Laik olan bir ülkede din eğitimi gayet normaldir. Ama burada laikliği sanki materyalist bir düşünce, ateizm gibi ele almaktadırlar. Laikliği din düşmanlığı gibi göstermeye çalışıyorlar. Tabi ki böyle düşünürseniz, ideolojik yapınız da materyalist bir düşünceye dayanırsa dine karşısınızdır. Bu imamhatip de olsa karşısınızdır, rahiplik okulu olsa da karşısınızdır. Halbuki gerçek laiklik olarak düşünecek olursanız herkes din hürriyetine, eğitim hürriyetine sahiptir.?

?KIZLAR İSTEDİĞİ YERDE OKUSUN?

Raporda, imamhatiplerde kız çocuklarının okumasının engellenmesinin istendiğini de öne süren Ağırbaşlı şöyle konuştu:

?Siz yıllar önce ?Bu dindar kesim kızlarını okutmuyor. Bunlar çağdışıdır. Kızlarını evlerine kapatmışlar okutmuyorlar.' dediniz. Peki şimdi kızlar okumak istiyor. Sen, kızlar okumak istediği ve devletin çağdaş, modern okullarına gitmek istediği halde, imam hatiplerde okumasını istemiyorsun. Sen, insanları sepete mi koyuyorsun? Sen, ?şuna gidebilirsin, şuna gidemezsin' diyorsun. Bu ancak diktatörlükte olur. Halbuki imamhatipler Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in, Büyük Millet Meclisi'nin çıkardığı kanunlarla kurulmuştur. Sen bunun nesinden korkuyorsun? İmamhatip okulları gizli birer örgüt değilki. İnsanları bu okuldan soğutmak için yapıyorlar. İmamhatiplerin önlerini kesmelerine rağmen bu okullarda okuyanların sayısının artması üzerine ideolojik davranıyorlar. Madem kızlarımızın okumasını istiyorsunuz, bırakın istedikleri yerde okusunlar.?

?FUHUŞ' SÖZÜNÜ SÖYLEMİŞ OLAMAZ'

İstanbul Önder İmamhatipliler Derneği Eski Başkanı İbrahim Solmaz'ın Antalya'daki bir toplantıda yaptığı ?Diğer okullarda fuhuş ve uyuşturcu var. İHL'lerde bunlar yok' açıklamasına tepki gösteren Ağırbaşlı, bu konuda şunları söyledi:

?Böyle bir söz söylediğini tahmin etmiyoruz. Çünkü o da bir imamhatiplidir. İslam dini insana çok önem vermiştir. Aileye, namusa çok önem vermiştir. Onun için insanın namusu, ırzı mukaddestir. Kimse kimsenin namusuna dil uzatamaz. İslam hukuku, ?Bir kimse zina yapıyorken birisi görse, kendisinden başka 3 şahit daha getirmezse iftira suçundan yargılanır' demektedir. İslam hukukunda kadının namusu bu kadar mukaddestir. Siz birisini ?Fuhuş yapıyordu' diye karalayamazsınız. Onun için ?Bazı liselerde fuhuş varmış, şuralarda şu olmuş. Böyle söylemleri kesinlikle bir müslüman söyleyemez? dedi.

?LİSEDE NAMAZ HABERLERİ ABARTILDI'

İstanbul'daki bir okulda namaz kılınması olayına da değinen Ağırbaşlı, ?Biz bu olayda namazın sanki yanlış bir olay olarak verilmesini yadırgıyoruz. Seçimi etkilemek için bazı basın organları büyütmüşler. Olay olmuş, olmamış bilmiyoruz. Burada bizim ilgilendiğimiz namaza yapılan baskıdır. Orada uygulanış şekli nedir, ne değildir onu yargılamıyorlar. Bazıları namazı kötü göstermeye çalışıyorlar. Bizim yanlış olarak gördüğümüz budur? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber