CHP'den aday olan imamdan ilginç açıklamalar

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Haziran 2007 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, birçok milletvekili ve tanınmış ismin yer bulamadığı İstanbul 3. Bölgede, 10. sıradan bir imamı aday gösterdi. Son dört yılı sürgünle geçen Sultanahmet Camii İmamı Osman Nuri Bedir, başörtülü eşine, imam hatip geçmişine, dini çevrelere yakınlığına 'rağmen', CHP'de yerini aldı. Ofis duvarında Atatürk'ün dua ederken bir fotoğrafı, masasının üzerinde Kur'an-ı Kerim bulunan Bedir'in vitrin rafında ise Necmettin Erbakan ve Süleyman Demirel'le çekilmiş fotoğrafları duruyor.

Dikkatli bakınca, "Yakında hepsi oradan kalkacak, Deniz Baykal'ın fotoğrafları gelecek" diyor. Bir ay önce Sultanahmet Camii imamlığından istifa eden Bedir, Milliyet'e konuştu.

Ne oldu da siyasete girmeye karar verdiniz?

Mevzubahis vatansa, gerisi teferruattır. Ben yedi yaşında minareye taburenin üzerine çıkıp çıplak sesimle ezan okumuşum. Hayatımı dine ve Diyanet'e verdim. Ancak ülke meselelerini kendine dert edinen herkesin siyasetçi olması lazım.

İmamlıktan memnun değil miydiniz?

Babamın yönlendirmesi vardı, bir daha dünyaya gelsem vali ya da asker olmak isterim.

Sultanahmet Camii'nden sürgün edildiniz, yargı kararıyla geri döndünüz. Neler yaşandı o süreçte?

Ben camiye geldiğimde, hırsızlık, gasp gibi akla gelebilecek her türlü kötü şey vardı. Bunlarla mücadele ettim. Silahlı tehdit aldığım bir dönemdi. Bu dönemde Türk bayrağı da astırdım camiye, hatta bu yüzden çok tepki aldım. Bana, 'caminin milleti değil ümmeti vardır' dediler. Ben de 'Kafamı kızdırmayın, Atatürk büstü koydururum' demiştim.

'Sadece dosyamı bıraktım'

Sürgüne bu mu neden oldu?

Yok, aslında AKP iktidara gelince caminin duvarlarına partinin bayraklarını astırdı. Ben bizzat indirdim onları. İşte film orada başladı ve koptu.

Sürgüne neden AKP yani...

Yazılı gerekçeler başka. Ama, ben, aslını biliyorum. Ben Atatürk'e dua eden, her özel günde Çanakkale'yi gür sesle anmaya çalışan bir din adamıyım. Zaten, Atatürk'ü eleştirenleri bilgisiz görüyorum. Devletin, Diyanet'in ekmeğiyle büyüdüm ben. Ama Diyanet camiası siyasallaştı.

Siz mi CHP'yi, CHP mi sizi tercih etti?

İmam, CHP'yi seçti diyelim.

CHP'de nasıl karşılandınız, ikna etmeniz zor oldu mu?

Ben genel merkeze girdiğimde ayağa kalkıp, düğmelerini iliklediler. Kimseyle de konuşmadım, Deniz Bey (Baykal) dahil. Dosyamı bırakıp çıktım. Şimdi, imamların, 'sosyal demokratlar bize mesafeli'; sosyal demokratların da 'her din adamı şeriat ister' dediği zannediliyor. İşin aslı öyle değil. Bu parti bir zümrenin partisi değildir, işte kanıtı benim.

Seçmene ne vaat ediyorsunuz?

Diyanet'le ilgili reform yapmak için buradayım. Daha düzgün hizmet veren camiler, ezan sesinin ve din adamlarının kalitesi için çalışacağım.

Sizce sosyal demokratlar dine sahip çıkıyor mu?

Sosyal demokrasinin kaynağı dindir. Hz. Muhammed, kul, kadın, komşuluk hakkıyla ilk insan hakları bildirgesini oluşturmuştur. Dinden beslenen siyasiler ise başkalarına yaşam hakkı vermez. İşte bana bakın, 5 kez sürdüler beni düşüncelerim yüzünden. Ama hepsi madalya gibi.

Siz CHP'nin dini açılımlara bakışını beğeniyor musunuz?

Deniz Bey'i tanımadan önce çok mesafeli buluyordum. Oysa çok sıcak, samimi ve dini değerlere bağlı biriymiş.

Kızlarımın başı açık

Eşinin geleneksel bir başörtüsü kullandığını söyleyen Bedir, 19, 17 ve 12 yaşlarındaki kızlarının ise başörtüyü tercih etmediğini söyledi. Bedir, "Kızlarımı İmam Hatip'e de göndermedim. Eşimin başörtüsü de sorun olmaz" dedi. Bedir, hayranı olduğu Atatürk'ün dinle olan ilişkisini anlattığı "Müslüman Atatürk" isimli bir kitap da yazdığını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber