İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Gayrimenkulde yabancı rüzgarı esecek

Türk vatandaşı olabilmek için 1 milyon dolarlık konut alma şartı 250 bine indi. Gayrimenkul sektörünün temsilcileri bu düzenlemenin yabancıya yapılan satışları patlatacağı konusunda hemfikir. Geçen yıl yabancıya toplamda 22 binin üzerinde konut satışı gerçekleşirken, bu rakamın 2018'de 30 bini aşması bekleniyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 23 Eylül 2018 09:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Gayrimenkulde yabancı rüzgarı esecek

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmeleri için gerekli şartlar yeniden düzenlendi. Buna göre, daha önce vatandaşlık alabilmek için karşılanması gereken en az 2 milyon dolarlık tutar, 500 bin dolar olarak değiştirildi. Türk vatandaşlığı kazanabilmek için en az 1 milyon dolarlık taşınmazın tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alınması hükmü de '250 bin dolar veya karşılığı döviz ya da TL tutarında taşınmazın satın alınması' şeklinde değiştirildi. Sektör temsilcileri düzenlemeyle ilgili memnuniyetlerini dile getirirken özellikle yabancıya satışta patlama yaşanabileceğini vurguladı.

MUAZZAM DÖVİZ GİRDİSİ OLACAK: Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas "Rakamın 250 bin dolara inmesiyle hem ülkemize hem de gayrimenkul sektörüne muazzam bir döviz girdisi sağlanacaktır. Yıl sonunda yabancıya satıştan elde edilen gelir yüzde 50 artabilir" ifadelerini kullandı. GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin de gayrimenkul sektörünün beklediği bu indirimin yabancı yatırımcıyı teşvik edeceğini ve sektörün elini güçlendireceğini söyledi. Yetgin "Bu, İspanya, Portekiz, Kanada, Yunanistan gibi birçok ülkede uygulanan bir sistem. Daha önce konuyla ilgili bakanlıkla görüşmelerimiz de olmuştu. İlgilendikleri için teşekkür ederiz" diye konuştu.

DAHA PAHALI EVLER SATILACAK:

Roya Yapı İcra Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Afşin Aykanat ise yapılan düzenleme ile inşaat sektörünün beklentisinin karşılandığını ifade etti. Aykanat "Yeni düzenlemelerle birlikte bekleme pozisyonunda olan yatırımcılar harekete geçecek. Bu durumun etkilerini yakın ve uzun vadede hep birlikte göreceğiz" dedi. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur da düzenleme ile sektöre yeni ve rahatlatıcı soluk geleceğini dile getirdi. Timur "Bu düzenleme ile Türkiye'den ev alan yabancıların vatandaşlık için tutarı artıracağını söyleyebiliriz. Yani 250 bin dolar ve üzeri ev almayı planlayacağı için gelir düzeyi daha yüksek bir kesimin Türkiye'ye girişi teşvik edilmiş olacak" ifadelerini kullandı.

1 YILLIK SATIŞ 1 AYDA YAPILABİLİR
Türk vatandaşlığı kazanabilmek için 1 milyon dolarlık konut şartının 250 bin dolara indirilmesinin rekor getireceğini ifade eden DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz "Bildiğiniz üzere yabancıya geçen sene 22 bin 200 konut satıldı ve Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Yeni düzenleme ile geçen sene yapılan tüm satışı önümüzdeki ay gerçekleştirebiliriz. Yıl sonu ise bu rakam 30 bine ulaşabilir" dedi.

DENİZHAN ERKOÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber