KEY'de özel sıkıntı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Haziran 2007 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirilen kuruluşlarda da Konut Edindirme Yardımı hesaplarının ödenmesi konusunda sıkıntı var. Nedeni özelleştirme sonrası kayıtların kaybolması

KONUT Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının ödenmesine ilişkin yasa yürürlüğe girdi. Ancak hak sahipleri henüz tespit edilemediği için ödemeler yapılamıyor. Bu yüzden de parasını alabilmek için Emlak Bankası'na koşan vatandaş eli boş dönüyor. Kuruluşlar KEY ödemesi yapılacakların listesini, SSK başta olmak üzere belirleyerek tasfiye halinde Emlak Bankası'na iletmeleri gerekiyor. Ancak hesaplara ulaşılmada SSK kayıtlarında sıkıntı yaşanırken, özelleştirilen kamu kuruluşlarında çalışan veya emeklilerin bilgilerinin tespitinin de zorluk yaşanıyor.

9 AYDAN ÖNCE ZOR

ÖDEMELERİN yapılamasının nedeni ise bürokratlara göre özelleştirme sonrası kayıtların çoğunun kaybolması. Bu durumda vatandaş ancak KEY ödemesi yaptığını kanıtlaması halinde parasını alabilecek. Yetkililere göre ödemelerin 9 aydan önce yapılması da mümkün görünmüyor. Yarısından fazlasının hesaplarına ulaşılamayan KEY hak sahiplerinin tespiti için öncelikle SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndaki arşivlere bakılıyor.

SSK EN SIKINTILISI

EN çok da SSK'nın hesaplarında sıkıntı yaşanıyor. Düzgün tutulmayan kayıtlar arasında vatandaşın bilgisine ulaşılamadığı takdirde çalışılan veya emekli olunan kuruluştan bilgi isteniyor. Gelen cevap bilgilerin kaybolduğu şeklinde oluyor. Bu kez vatandaşın kanıtlarına ihtiyaç duyuluyor. Yani özelleştirme mağduru ve özelleştirilen kuruluşlardan emekli olan vatandaşın KEY ödemesinden faydalanabilmesi için çalıştığı dönemlerde sakladığı belgeleri aramaya başlaması gerekiyor. KIYMET SEZER

6 milyon kişiye ödeme yapılacak

KONUT Edindirme Yardımı hesaplarının ödenmesine ilişkin yasa kapsamında yaklaşık 6 milyon kişiye ödeme yapılması bekleniyor. 1987 ile 1996 yılları arasında çalışanların maaşlarından yapılan kesintilerle oluşturulan Konut Edindirme Yardımı hesaplarının ödenmesi için hak sahiplerine 5 yıllık süre tanınıyor. Halen KEY fonunda 1 milyar 210 bin YTL bulunduğu, çalışanlara kesinti yapılan yıl sayısına göre faiziyle en az 400 YTL ödeme yapılacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber