İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yapay zeka endüstrisinde akademi ve sektör bir arada

Türkiye'yi yapay zeka endüstrisinde üst seviyelere çıkarmak için Microsoft üniversitelerle ortak müfredat hazırlayacak. Amaç sektörün ihtiyacına uygun ürünler ortaya çıkarmak ve yeni mesleklere adapte olmak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Ekim 2018 07:20, Son Güncelleme : 03 Ekim 2018 07:35
Yapay zeka endüstrisinde akademi ve sektör bir arada

2025'te 90 milyar dolar büyüklüğe ulaşması beklenilen yapay zeka endüstrisinde Türkiye'nin de söz sahibi olması için çok önemli bir çalışma başlatıldı. Yapay zeka teknolojisiyle yeni ürün ve servisler ortaya çıkarmak, sektörün ihtiyaçlarını daha hızlı bir şekilde geliştirmek, kalifiye elemanlar yetiştirmek için Microsoft Türkiye üniversitelerle iş birliği yaptı. Türkiye'de ilk kez yapay zekanın müfredata girmesi için 3 üniversiteyle birlikte ortak bir ders programı oluşturuluyor. Microsoft Türkiye'nin teknoloji tabanlı 4 iş ortağının destekleriyle oluşturulacak müfredatla yapay zeka çalışmaları yalnızca akademik çalışmalarla sınırlı kalmayacak, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak somut ürünlere dönüşecek. Ortak oluşturulacak müfredattan isteyen her üniversite yararlanabilecek. Derslere yalnızca mühendislik fakülteleri değil, sosyal bilimler öğrencileri de katılabilecek. Bu çalışmaya ek olarak yine Microsoft'un geliştirdiği, içeriği sürekli güncellenen "cloud society" (bulut toplumu) bilişim programıyla yapay zeka çalışmak isteyen her öğrenciye destek verilecek.

HEDEF NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ

Projenin detaylarını ilkkez SABAH'la paylaşan Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı "Bu programdan 18 ay içinde 500 bin öğrencinin geçmesini hedefliyoruz" dedi. Yapay zeka çalışmaları konusunda akademik çıktılarla sektör ihtiyaçlarının birbirini karşılayamadığını vurgulayan Kundakçı "Yapay zeka yakın bir gelecekte çok fazla iş alanları oluşturacak. Hemen hemen her sektör değişecek. Bunun parasal boyutu 2025'te 90 milyara çıkacak. Türkiye'nin bu teknoloji ve endüstriden uzak kalmaması lazım" dedi. Sektörün nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyduğunu belirten Kundakçı, eğitimde ciddi bir açık olduğunu, konuyu kökten çözmek için üniversitelerle işbirliği yapacaklarını söyledi. Kundakçı "Konunun uzmanı akademisyenlerle beraber bir ders programı hazırlanacak. 3 ve 4'üncü sınıf öğrencilerine bu dersler okutulacak" diye konuştu.

YENİ İŞ ALANLARINA HAZIRLIK

PROJENIN diğer önemli ayağını yeni ve dijital becerileri öğrenmek, dönüşen mesleklere adapte olmak için oluşturulan ve içeriği sürekli güncellenen "cloud society" isimli program oluşturacak. Kullanıcıların kendi belirleyecekleri bir tempoda ücretsiz dersler verilecek. 2022'ye kadar bulut bilişimin yalnızca Türkiye'de 130 binden fazla yeni iş imkanı yaratacağını anlatan Kundakçı "Öğrendiklerimiz geleceğin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Değişime açık olmak ve sürekli öğrenmek çok önemli. Cloud society ile sürekli öğrenmeyi hedefliyoruz" dedi.

CEYDA KARAASLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber