İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Üniversite, bilimsel araştırma bütçesini, bilgisayar alımına harcamış!

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesinin 2017 yılı Denetim raporunda, Bilimsel Araştırma Proje bütçeleri üzerinden alınan onlarca bilgisayar Sayıştay'ın gözünden kaçmadı!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Ekim 2018 14:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Üniversite, bilimsel araştırma bütçesini, bilgisayar alımına harcamış!

Sayıştay Denetim raporlarının kurumun web sayfası üzerinden paylaşılmasının ardından üniversitelere dair önemli gördüğümüz yanlışları sizlerle paylaşıyoruz.

Sayıştay'ın Necmettin Erbakan Üniversitesi ile ilgili denetim raporunda özetle;

"2017 yılında 16.506.000,00 TL büyüklüğünde olan Bilimsel Araştırma Projesi bütçesinin 10.959.250,54 TL'sinin bina yapımına ve makine teçhizat alımına harcandığı, ancak bu altyapı projeleri kapsamında sonuçları ile alanında bilime katkı yapan, ülkenin teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına yarar sağlayan herhangi bir bilimsel çalışma bulunmadığı tespit edilmiştir.

Rektör yürütücülüğünde 3.850.000,00 TL tutarında Akademik Gelişimi Destekleme Projesi kapsamında, bu projeden 1.573.741,53 TL yurtdışı yolluk harcaması yapıldığı ve 815.851,06 TL ile de çoğunluğu dizüstü bilgisayar olmak üzere tablet ve fotoğraf makinesinden oluşan elektronik malzeme alındığı görülmüştür.

Bu projeden tanesi 8.000-10.000 TL tutarında çok pahalı dizüstü bilgisayarlar alındığı, ayrıca BAP kapsamında elektronik malzeme alınan 215 öğretim elemanının Taşınır Teslim Belgeleri incelendiğinde, bazı öğretim elemanlarında iki bazılarında üç dizüstü bilgisayarlar bulunduğu tespit edilmiştir.

BAP kapsamında verilen desteklerin her ne şekilde olursa olsun öğretim elemanlarının harcaması gereken tutar olarak algılandığı, bu nedenle yoğun olarak yurtdışı yolluk ve elektronik malzeme alınmıştır.

BAP ile ilgili mevzuat incelendiğinde salt bilim insanı yetiştirme ifadesinden Rektör yürütücülüğünde 3.850.000,00 TL bütçe büyüklüğünde Akademik Gelişimi Destekleme Projesi şeklinde havuz bir proje oluşturulmasının dayanağı bulunmamaktadır. Bütün öğretim elemanlarının adaletli ve eşit şekilde BAP bütçesinden faydalandırılması bilim insanı yetiştirmekten ziyade bütçenin bir şekilde harcanması düşüncesini ortaya koymaktadır." ifadeleri yer almıştır.

Gördüğünüz gibi sadece bilimsel araştırma yapılsın diye ayrılan kaynaklar, laptop vb. elektronik cihazlar alınarak çar çur edilmiş ya da yurtdışı gezilerinin uçak parası olarak kullanılmıştır.

Peki şimdi tasarruf tasarruf diyerek herkesin yüksek sesle konuştuğu bu günlerde acaba bu kaynakları böyle boş yerlerde kullananların içleri sızlıyor mudur ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber