Enerji Bakanlığı'nın 16.5 milyar dolarlık tahkim kabusu

Haber Giriş : 11 Haziran 2007 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplam tazminat tutarı 16.5 milyar dolar olan tahkim davaları Enerji Bakanlığı'nın kabusu oldu. Bakanlık aleyhine 18 tahkim davasında 1.8 milyar dolar tazminat talep edilirken, kesinleşen tazminat tutarı da 200 milyon dolar oldu. Çukurova ve Kepez Elektrik'in hissedarı olduğunu öne süren Libananco ve Cementownia Nowa Huta şirketlerinin açtığı davada dahil olmak üzere devam eden tahkim davalarında talep edilen toplam tazminat tutarının ise 16.5 milyar dolar olduğu bildirildi.

Enerji Bakanlığı 2006 Faaliyet Raporu'na göre,

geçmiş dönem uygulamalarının bir sonucu olarak, üretim ve dağıtım tesislerinin işletme haklarının devri ile Yap-İşlet-Devret projeleri için bakanlık aleyhine 18 dava açıldı.

Bu davalarda talep edilen tazminatın yaklaşık 1.8 milyar dolar olduğu bildirildi. Bakanlık aleyhine kesinleşen tazminat tutarının da yaklaşık 200 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Raporda, Çukurova Elektrik A.Ş. ve Kepez Elektrik T.A.Ş.'nin hisselerine sahip olduğunu öne süren Güney Kıbrıs menşeli bir şirket (Libananco) tarafından Türkiye Cumhuriyeti aleyhine Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi nezdinde başlatılan ve 10.1 milyar dolar tazminat talepli tahkim davası sürecinin devam ettiği anımsatıldı. Yine Çukurova Elektrik A.Ş. ve Kepez Elektrik T.A.Ş.'nin hissedarı olduğunu iddia eden Polanya menşeli ?Cementownia Nowa Huta? tarafından Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi nezdinde 4.6 milyar dolar tazminat talepli tahkim başvurusu yapıldığı belirtildi. Raporda, bu davalarda dahil olmak üzere halen devam eden tahkim davalarında talep edilen toplam tazminat tutarının 16.5 milyar dolar olduğu bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber