Seçimlere toplam 7535 aday katılacak... 761 bağımsız aday...

Haber Giriş : 11 Haziran 2007 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıkladığı geçici aday listelerine göre 22 Temmuz'da yapılacak milletvekili genel seçimlerine toplam 7535 aday katılacak.

Seçime katılacak 14 siyasi parti, 85 seçim çevresinde 6 bin 771 kişiyi aday gösterdi.

3 Kasım 2002 seçimlerine 190 aday bağımsız olarak girerken, bu sayı 22 Temmuz'daki seçimlerde DTP'nin bağımsız aday gösterme kararı almasından sonra arttı. 764 bağımsız aday, TBMM'ye girmek için yarışacak.

70 milletvekili çıkaran İstanbul, 157 aday ile Türkiye genelinde en fazla bağımsız adayın seçime katılacağı il oldu. Ankara ve İzmir'de ise 40'ar aday, bağımsız olarak seçime girecek.

TBMM'ye 10 milletvekili gönderecek Diyarbakır'da ise 36 kişi, listelerde bağımsız aday olarak yer aldı. İstanbul'da geçen seçimlerde 25, Ankara'da 10, İzmir'de 3, Diyarbakır'da ise yalnızca 5 kişi bağımsız aday olmuştu.

Aralarında parti genel başkanlarının da bulunduğu bazı adaylar, 22 Temmuz'da bağımsız aday olarak yarışacak.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz Rize'den, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu Sivas'tan, eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras İstanbul'dan, Eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk Mardin'den, eski Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Tuna Bekleviç Edirne'den, eski EMEP genel Başkanı Levent Tüzel İzmir'den, eski bakanlardan Mustafa Kul Erzincan'dan, Metin Gürdere Tokat'tan, eski DTP eşbaşkanı Aysel Tuğluk Diyarbakır'dan aday oldular.

Kamuoyunda "Yıldız Hemşire" olarak bilinen, şehit astsubay Murat Namdar'ın eşi Yıldız Namdar ve eski İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal Diyarbakır'dan, şair Şükrü Erbaş ve Ankaralı Namık olarak tanınan şarkıcı Namık Uğurlu da Ankara'dan seçime katılacaklar.

22 Temmuz'da gerçekleştirilecek genel seçimlere katılacak adayların eğitim durumları dikkate alındığında ilk sırada yüksekokul mezunları yer aldı. Geçici aday listelerinde çoğunluğunu avukat ve mühendislerin oluşturduğu 4 bin 192 yüksek okul mezunu var. Adayların 2 bin 396'sı ortaöğretim, 947'si ise ilkokul mezunu...

Adayların meslek grupları da çeşitlilik gösteriyor. Milletvekili olmak için yarışacak adayların meslekleri, ev hanımlarından doktora, işverenden sendikacıya, çiftçiden esnafa, gemi adamından estetisyene kadar geniş bir yelpaze oluşturuyor.


22 Temmuz seçimlerine tam 761 bağımsız aday girecek. En fazla bağımsız adayın başvurduğu il 157 kişiyle İstanbul olurken İstanbul'u 40'ar adayla Ankara ve İzmir izledi.

23'üncü dönem milletvekili adaylığı seçimlerinde bağımsız aday patlaması yaşandı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle Büyükşehirlerde yüzlerce kişi 22 Temmuz seçimlerinde bağımsız olarak meclise girmeye çalışacak.

4 GENEL BAŞKAN BAĞIMSIZ

Aralarında siyasi partilerin genel başkanlarının da bulunduğu isimler partilerinin yüzde 10'luk ülke barajını geçemeyeceği endişesiyle bağımsız listelerinde şanslarını deneyecekler.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu Sivas'tan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk Mardin'den, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras İstanbul 1. bölgeden, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel ise İzmir 1. bölgeden seçime girecek bağımsız adaylar arasında yer aldı.

DTP'nin parti olarak seçime girmek yerine bağımsız adaylar göstermesinin ardından bazı partilerin de aynı yolu izlemesi bağımsız aday sayısını da artıran nedenler arasında yer aldı. DTP'li adaylar daha çok doğu ve güneydoğu illerini seçerken bu illerde seçime girmeyecek sol partiler de büyükşehirlerdeki sol adaylara oylarını verecekler.

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve CHP milletvekilliğinden istifa eden Esat Canan da memleketlerinde bağımsız aday oldular.

İLK SIRA İSTANBUL'DA

Bağımsız adaylarda ilk sırayı İstanbul aldı. 3 seçim çevresinden oluşan İstanbul'da toplam 157 kişi bağımsız aday olarak seçimlere girecek. İstanbul 1. bölgeden 56, 2. bölgeden 47, üçüncü bölgeden ise 54 kişi oy pusulasında yerlerini alacak. İstanbul'u 40'ar adayla Ankara ve İzmir izledi. Bazı kentlerdeki bağımsız aday sayıları ise şöyle:

Diyarbakır: 36

Mersin: 23

Bursa: 22

Antalya: 20

Adana: 19

Şanlıurfa: 17

Konya:17

Kocaeli: 16

Van: 14

3 İLDE BAĞIMSIZ ADAY YOK

Bazı illerde seçilecek milletvekili sayısının bile çok üzerinde bağımsız aday seçimlere girerken 3 ilde ise seçim yarışına hiç bağımsız aday girmeyecek. Bu iller şunlar: Sinop, Bayburt, Kırıkkale.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber