KDK, irtica gerekçesiyle askeri öğrencilikten ilişiği kesilenin mağduriyetinin giderilmesini istedi

Başvuranın askeri öğrenci olduğu döneme ilişkin mağduriyetinin giderilmesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ekim 2018 11:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
KDK, irtica gerekçesiyle askeri öğrencilikten ilişiği kesilenin mağduriyetinin giderilmesini istedi

Kamu Denetçiliği Kurumu, irtica gerekçesiyle askeri öğrencilikten ilişiği kesilen vatandaşın 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na eklenen Geçici 32. maddenin kapsamının genişletilerek askeri öğrencilerin de mağduriyetinin giderilmesi talebiyle yaptığı başvuruyu haklı bularak, 28 Şubat post modern darbe süreci sonrası ilişikleri kesilen askeri öğrencilerin de mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğine karar verdi.

KDK başvuru kapsamında yaptığı incelemede, 28 Şubat sürecinde mağdur edilen askerler için, bu kişilerin özlük haklarında 6191 sayılı Kanun'un 10. maddesinin 7. fıkrası ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen Geçici 32. maddesiyle mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla düzenlemelerin yapıldığını; ancak, Geçici 32. maddenin, yargı denetimine kapalı idari işlemler veya YAŞ Kararlarıyla TSK ile ilişiği kesilenleri kapsadığını, yargıya açık işlemlerle askeri öğrencilikle ilişikleri kesilenlerin, ilgili madde kapsamının dışında tutulduğunu tespit etmiştir.

KDK, 28 Şubat sürecinde ve sonrasında TSK ile ilişiği kesilen asker kişiler ile askeri öğrencilikle ilişiği kesilenlerin mağduriyetlerinin oldukça benzer özellikler taşıdığını belirtmiş ve sosyal hukuk devleti ve hakkaniyet ilkelerinin, aynı sürecin mağduru olanların mağduriyetlerinin tespit edilmesini ve giderilmesini gerektirdiği vurgulayarak; başvuranın mağduriyetinin tespit edilmesine ve giderilmesine yönelik düzenlemeler yapılması amacıyla ilgili İdarelere tavsiyede bulunulmasına karar vermiştir.

KDK kararda ayrıca, 28 Şubat post modern darbe süreci ve sonrası dönemde her türlü zulme uğramış, her geçen gün yaşadıkları zulmün izlerinin silinmesine gayret edilmiş vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde yeni bir adım daha atılmasının, Devletimizin yüce milletimize karşı ahlaki ve vicdani bir borcu olduğunu da ifade etmiştir.

KDK kararı için bkz. https://www.ombudsman.gov.tr/wp-content/uploads/2018/09/karar-2018-2964.pdf

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber