İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Cami yapımında Mimar Sinan projeleri örnek alınsın'

Türkiye Cami ve Kur'an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, "Yeni yapılacak veya inşaatları devam eden camilerimizin yapımında Türk-İslam mimarisinin kurucusu, Mimar Sinan'ın projelerinin örnek alınmasını istiyoruz." dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2018 18:02, Son Güncelleme : 17 Ekim 2018 18:04
'Cami yapımında Mimar Sinan projeleri örnek alınsın'

Türkiye Cami ve Kur'an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, cami yapımında Mimar Sinan projelerinin örnek alınması çağrısında bulundu.

Kıyak, yaptığı yazılı açıklamada, "çağları aşan mimar" olarak anılan ve Türk mimarlığının sembolü olan Mimar Sinan'ın ömrünün verimli yıllarında övünülecek eserler ortaya koyup dünya sanat hayatına büyük katkı sağladığını belirtti.

Mimar Sinan'ın katıldığı seferlerde Suriye, Mısır, Irak, İran, Balkanlar ve Viyana'ya kadar Güney Avrupa'yı görüp mimari eserleri incelediğini aktaran Kıyak, "Yeni yapılacak veya inşaatları devam eden camilerimizin yapımında Türk-İslam mimarisinin kurucusu, mimarların piri Mimar Sinan'ın projelerinin örnek alınmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Recep Kıyak, Mimar Sinan'ın en güzel eserinin, Edirne'deki Selimiye Camisi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kubbesi, Ayasofya kubbesinden daha yüksek ve derindir. 31,50 metre çapındaki kubbe, sekizgen şeklindeki gövde üzerine oturmuştur. Üç şerefeli ince minarelerine üç kişi aynı anda birbirini görmeden çıkabilmektedir. Sinan, bu caminin ustalık eseri olduğunu ifade etmiş ve bütün sanatını Selimiye'de göstermiştir. Mimar Sinan, gördüğü bütün eserleri büyük dikkatle incelemiş fakat hiçbirini taklit etmeyip sanatını devamlı geliştirmiş ve yenilemiştir. Eserlerindeki sütunlar, duvarlar ve diğer kısımlar, taşıdıkları yüke mukavemet edebilecek miktarda daha kalın değildir. Kullandığı bütün mimari unsurlarda bu hesap dikkati çeker."

Mimar Sinan'ın aynı zamanda şehircilik uzmanı olduğunu vurgulayan Kıyak, "Yapacağı eserin önce çevresini tanzim eder. Yer seçiminde de büyük başarı göstermiş ve eserlerini, çevresine en uygun tarzda yerleştirmiştir. Mimar Sinan'ın 92 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darülkurra, 17 imaret, 3 hastane, 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 365 eseri vardır. Bu konuda federasyon olarak talep edilmesi durumunda Mimar Sinan'ın projeleri konusunda yardımcı olmaya da hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Onur Orhan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber