İnternet tüketicileri, artık reklamcıları değil yorumları dinliyor

Haber Giriş : 12 Haziran 2007 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Brüksel'de gerçekleştirilen ilk dijital marketing kongresinden ?internette patron, tüketici? mesajının çıktığı bildirildi.

EUObserver'e göre, Brüksel'de düzenlenen İnteraktif Reklam Bürosu (IAB) Avrupa Kongresi'nden çıkan ?kilit mesaj?, ?internette patron, tüketici? oldu. Kongre'de reklamcılığın değişmekte olduğu da vurgulandı.

Brüksel'deki toplantı gerçekleşirken online reklam gelirlerinin 2006 yılında yüzde 30'lük bir artışla 6.9 milyar dolara yükseldiğini gösteren reklamlar da yayınlandı.

Avrupa'da online reklam pastasında en büyük pay İngiltere'ye ait bulunuyor. 13 Avrupa ülkesini kapsayan bir araştırma, İngiltere'nin online reklam pastasındaki payının yüzde 39'u bulduğunu gösterdi.

Aynı araştırma, internetin reklam harcamalarındaki payının üç Avrupa ülkesi, İngiltere, Hollanda ve Danimarka'da yüzde 10'unu geçtiğini de ortaya koydu.

?TÜKETİCİLER ARTIK SADECE DİĞER TÜKETİCİLERE GÜVENİYOR?

Bu arada, piyasa araştırma şirketi Forrester'in üst düzey bir yetkilisi, ?Tüketiciler, artık reklamcılara veya medyayı dinlemiyorlar? dedi ve tüketicilerin yüzde 40'ının diğer online tüketicilerine güvendiğini gösteren araştırmaların sonuçlarına dikkat çekti.

Tüketicilerin internette yazdıklarının taşıdığı ağırlığa işaret eden Forrester yetkilisi, İtalya'daki bir otel sahibinin, bir müşterinin oteli konusunda internette yazdığı olumsuz bir nota yanıt vermeye izin verilmesini sağlamak için yasal işlemlerde binlerce euro harcamak zorunda kaldığını anlattı.

Bu arada, toplantıda konuşan Fransız internet gurusu Jöel de Rosnay ise, herkesin, blogları, vatandaş gazeteleri, wikipediaları ve internet telefonları kullanacağını belirterek bu gelişmelerden bankacılık, sigorta, danışmanlık ve eğitim sektörlerinin de etkileneceğini söyledi.

Yakında her kentin telsiz olacağını, cep telefonlarının, küçük kişisel bilgisayar hale geleceğini ve her tarafa bedava aranabileceğini söyleyen de Rosnay, ?Digital teknolojileri, fiilen proletaryaya güç verecek ve siyasi, sosyal ve ekonomik etkileri itibariyle daha hızlı ve daha derin bir devrimin lokomotifi olacak, ancak aynı zamanda tamamen yeni sorunları da birlikte getirecek? dedi.

?UZMANLARIN DİKTATÖRLÜĞÜ YERİNE AHMAKLARIN DİKTATÖRLÜĞÜ?

Ancak dünyanın tüketiciler tarafından yönetilmesi gerektiği savına herkes katılmıyor. Nitekim, İngiliz gazeteci-yazar ve internet girişimcisi Andrew Keen ise, uzmanlığın, amatörlüğün saldırısının altında olduğuna inanıyor. ?Uzmanların diktatörlüğünün yerine ahmakların diktatörlüğü olacak? diyen Keen, The Times Online ile yaptığı söyleşide en çok ziyaret edilen sitelerin arasında milyonlarca amatör editörü olan Wikipedia'nın 13. iken, katkıda bulunanlar arasında 100 Nobel ödülü sahibi ve 4 binden fazla uzmanı olan Britannica.com'un ancak 5 bin 128. sırada yer alabildiğine dikkat çekti.

Keen, ?Gazeteler, yayın evleri, film stüdyoları, radyolar ve TV kanallarının olmadığı bir dünyada yeteneği keşfeden yada besleyen hiç kimse olmayacak. Bunun sonucu da, Pol Pot'un Kamboçya'da verdiği, yetenek ve uzmanlığı kitlesel idamlar ile yok etme kararından daha az feci olmayabilir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber