YARSAV yeni düzenlemenin de iptalini isteyecek

Haber Giriş : 12 Haziran 2007 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları alımına ilişkin yönetmelikte değişiklik yaptı. Değişiklikle, mülakat sınavını yapacak kurulun üye sayısı 7 olarak belirlenirken, Adalet Akademisi'nden kurula üye verilmesi öngörüldü.

-YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, hakim ve savcı adaylarına ilişkin sınavların yapılmasında Adalet Bakanlığı'nın etkisinin sürdüğünü belirterek, yeni düzenlemenin iptalini isteyeceklerini söyledi.

ANKARA(ANKA)- Adalet Bakanlığı, Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin Danıştay'a taşıyarak iptalini istediği Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Değişiklikle, Mülakat Kurulu'na Adalet Akademisi'nden üye alımı da hükme bağlandı.

?Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasın Dair Yönetmelik? Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, 15 Ekim 2006'da yapılan yazılı sınavı kazanan hakim ve savcı adaylarının haklarının saklı tutulduğu belirtilirken, Mülakat Kurulu'na Adalet Akademisi'nden de üye alınması öngörüldü. Buna göre Mülakat Kurulu, Adalet Bakanlığı Müsteşarı veya görevlendireceği Müsteşar Yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürü ile Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunun her sınav için kendi üyeleri arasından belirleyeceği iki üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşacak. Adalet Akademisi Yönetim Kurulu'nda Yargıtay ve Danıştay mensubu birer üye bulunması halinde ise bu üyeler Kurul'da asil üye olarak görev yapacak.

YARSAV İPTALİNİ İSTEMİŞTİ

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminaoğlu, ANKA'ya konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hakim ve savcı adayları sınavlarında Adalet Bakanlığı'nın etkisinin hala sürdüğünü belirterek, yeni düzenlemeyi de yargıya taşıyacaklarını söyledi.

YARSAV, daha önceki iptal başvurusunda, sınavların yargıçlık güvencesi gözetilerek yapılması gerektiğine işaret etmiş, sınav kurullarında Adalet Bakanlığı'nın ağırlıkta olmasını ise eleştirmişti. YARSAV, 9 Ağustos 2006'da yapılan 100 idari yargı ve savcı adayı alımı ile 15 Ağustos 2006'da yapılan 500 adli yargı hakim ve savcı adayı alımına ilişkin sınavın yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'da dava açmıştı. Danıştay ise sınavların yürütmesini durdurmuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber