İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Dijital sınıf mücadelesi

YouTube'un algoritmalarını sıkça değiştirmesi üzerine mağdur olduğunu belirten YouTuber'lar, video platformuna karşı sendika benzeri oluşumla karşı koymaya çalışıyor. Platformun 16 bin üyesi var

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 23 Ekim 2018 08:45, Son Güncelleme : 23 Ekim 2018 08:31
Dijital sınıf mücadelesi

Algoritmalarını ve kullanım şartlarını değiştiren YouTube'un, geçimini bu platform üzerinde yayınladığı videolarla sağlayan birçok kişiyi mağdur ettiği belirtiliyor. Sürekli değişen kullanım şartlarına dikkat çekmek isteyen YouTuber'lar 'Youtubers Union' isimli sendika benzeri bir platform kurdu. Yaklaşık 16 bin üyesi bulanan platform kendi sahasında bir ilk.

YouTuber'ların bir araya gelerek koşulların iyileştirmesini talep etmesi 2017 yılında yaşanan bir olaya dayanıyor. YouTube'da yayınlanan aşırı görüş ve şiddet içerikli videolar nedeniyle birçok Amerikan firması YouTube'daki ilanlarını gere çekmişti. Bunun üzerine YouTube'un sahibi Google reklamların hangi videolarda yayınlanacağına dair kuralları değiştirmişti. Muhalifler bu adımı kendileri için bir kıyamet olarak değerlendiriyor. Platformun üyelerinin iki temel talebi var. Birincisi YouTube algoritmalarının sitedeki tüm videolara eşit muamelede bulunması. İkincisi ise YouTube'un kullanım şartlarını değiştirdiğinde bunun açık bir şekilde video yapan kişilere bildirmesi. 'Youtubers Union'un bir diğer hedefi de gelecekte YouTube'un muadili olacak başka platformların oluşması. Platform, Silikon Vadisi'nin devlerini bu yönde harekete geçirmek istiyor.

YouTubers Union'la birlikte ilk kez YouTube'a karşı organize bir muhalefet oluştu. İletişim uzmanı Prof. Christoph Neuberger, böyle bir yapının ortaya çıkmanın kaçınılmaz olduğunu belirterek, bu mücadeleyi 19'uncu yüzyılın başlarında sanayileşme ve kapitalizme karşı oluşan muhalefete benzetti. Neubreger o yıllarda işçilerin düzenli çalışma saatleri ve iş anlaşmaları talep ettiğini hatırlatarak "YouTube da sanayileşme dönemi kapitalistleri gibi davrandığını kabul etmek zorunda" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber