Telekom tarifesi iptal edilirse, fazla ödemeler faturadan düşülecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Haziran 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'un mart başında yaptığı zammın yürütmesinin Danıştay tarafından durdurulması gözleri Ulaştırma Bakanlığı'na çevirdi.

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, "Yargı kararının gereği yapılır." dedi.

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, yargının ilk kararı sonrası aradan geçen sürede abonelerden tahsil edilen tutarların geri ödenip ödenmeyeceği ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Halihazırdaki durumun, 'zammın yürütmesinin durdurulması' anlamına geldiğine dikkat çeken Yılmaz, "Danıştay'ın, iptal kararı vermesi durumunda iki tarife arasında oluşan fark, abonelere mahsup suretiyle iade edilecektir." açıklamasında bulundu. Tarifede yaptığı değişiklikle, şehir içi arama ücretlerini yüzde 26 artıran Telekom, şehirlerarası ve milletlerarası görüşmelerde ise yüzde 55'e varan oranlarda indirim yapmıştı. Şehirlerarası görüşmelerin dakika ücreti standart hatta 8,1 Yeni Kuruş olarak belirlenmişti. Ancak Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder), düzenlemeyi yargıya taşımıştı. Derneğin müracaatı üzerine Danıştay da Telekomünikasyon Kurumu'nun onayladığı tarifenin yürütmesinin durdurulmasına hükmetmişti.

Konuyla ilgili Zaman'a değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Yılmaz, dava sürecinin devam ettiğine dikkat çekti. Danıştay, bir dava ile ilgili görüşmelerini yürütürken, kararını açıklayıncaya kadar geçecek sürede herhangi bir hak kaybı olmaması için 'yürütmeyi durdurma' hükmü verebiliyor. Türk Telekom'un, dava sonunda çıkacak karara göre hareket edeceğini belirten Bakan Yılmaz, mahkemenin, Kurum'un kararını iptal etmesi durumunda, 1 Mart'ta uygulamaya giren zamlı tarife ile daha önceki dönemdeki tarife arasındaki farkı abonelere ödeyeceğini söyledi. Yılmaz, "Mahkemenin kararı esastır. Danıştay'ın, Kurum'un kararını iptal etmesi durumunda aradaki fark, abonelere mahsup suretiyle iade edilecektir." dedi. Danıştay'ın dava ile ilgili nihai kararının birkaç ay içinde çıkması bekleniyor. Türk Telekom yetkilileri, yürütmeyi durdurma kararının arkasında, 'Telekomünikasyon Kurumu'nun, tarifelerle ilgili 2007 yılı Tavan Fiyat Tebliği'nin yayımlanmamasının' bulunduğunu savundu. Yetkililer, bu tebliğin yayımlanması durumunda sorunun da kendiliğinden ortadan kalkacağı yorumunu yaptı. Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri, Danıştay'ın kararıyla birlikte tarifede 1 Mart'tan önceki zamsız tarifeye dönüldüğünü kaydetti.

GSM'e göz dağı

Öte yandan Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, "Bu yıl Türk Telekom için atılım yılı olacak." derken, cep telefonu operatörlerine göndermede bulundu. Son reklam kampanyası ile pek çok insanın sabit hattın ne kadar kıymetli olduğunu yeniden anladığını kaydeden Doany, "Türkiye'deki mevcut GSM şirketleri bugüne kadar bizi rakip görmüyorlardı. Ancak bundan sonra biz de varız. Sürdürülen reklamlarımız büyük katkı sağladı. Sabit hatların ne kadar kıymetli olduğu ortaya çıktı. Pek çok insan reklamlar sayesinde evinde ve iş yerinde sabit hatlarının olduğunu tekrar hatırladı." ifadelerini kullandı. Türk Telekom tarafından başlatılan ve ilki Samsun Büyük Otel'de gerçekleştirilen 'Türk Telekom Ailesi Bütünleşiyor' konulu toplantıya katılan Doany, Danıştay kararı ile ilgili olarak, "Yorum yapmak doğru olmaz. Ama biz sektördeki pozisyonumuzu koruyup, mücadeleye devam edeceğiz." dedi. Kablo hırsızlığından yana da dert yanan Doany, bu yüzden yıllık 40 milyon YTL'lik zarara uğradıklarını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber